Eenden in een stal op archiefbeeld. Foto: ANP

Eenden in een stal op archiefbeeld. Foto: ANP

HIERDEN - Op een eendenbedrijf in Hierden is vogelgriep vastgesteld. Dat meldt het ministerie van Landbouw. Alle 15.000 dieren moeten geruimd worden om verspreiding te voorkomen. Vermoedelijk gaat het om een zeer besmettelijke variant van het virus.

Het is het derde pluimveebedrijf in korte tijd dat geruimd moet worden. Dinsdag werd vogelgriep ontdekt op een pluimveebedrijf in Vuren, daar werden 168.000 dieren geruimd. Vorige week dook er ook vogelgriep op bij een pluimveebedrijf in Ede. Ongeveer 3000 dieren moesten daar worden geruimd.

Zie ook: Weer vogelgriep ontdekt: 168.000 dieren op pluimveebedrijf worden geruimd

Binnen een straal van een kilometer rondom het pluimveebedrijf liggen drie andere pluimveebedrijven, maar deze bedrijven hebben geen directe contacten gehad met het besmette bedrijf. Wel worden deze boerderijen geblokkeerd en nauwlettend in de gaten gehouden en gecontroleerd.

Vervoersverbod

Binnen een straal van 10 kilometer liggen 21 pluimveebedrijven, daarvoor geldt per direct een vervoersverbod. Dat houdt in dat er geen vogels of eieren vervoerd mogen worden vanaf deze locaties.

Deel dit artikel