Het ongeluk in Peru, van afgelopen vrijdag. Foto: ANP

Het ongeluk in Peru, van afgelopen vrijdag. Foto: ANP

'T HARDE - Een 18-jarige man uit 't Harde en een man van 19 jaar uit Nunspeet zijn vrijdag omgekomen bij een vliegtuigongeluk in Peru. "Dit is zo triest. We komen vanavond bij elkaar om dit te verwerken."

Het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigde eerder vandaag dat drie Nederlanders zijn omgekomen bij het vliegtuigongeluk. Het andere slachtoffer is een man van 30 jaar uit Utrecht.

Zie ook: Twee jonge mannen omgekomen bij vliegtuigongeluk in Peru

Het nieuws komt hard aan in de dorpen. Kees Pruim, ex-voorzitter van Concordia Oldebroek, laat weten dat het 18-jarige slachtoffer lid is van de vereniging. "We zijn vanochtend met het bericht gebeld door het bestuur. Het is te triest voor woorden. Het is niet te bevatten. Dit nieuws is als een bom ingeslagen."

"Hij was een heel enthousiast lid van onze muziekvereniging, speelde de bugel, was een goede muzikant. Zijn vader en broertje zijn ook lid. Ik wist dat hij met een vriend een paar maanden aan het rondtrekken was, aan het backpacken."

Pruim vervolgt: "Hij had zijn bugel zelfs meegenomen, appte vorige week nog dat als er nieuwe muziek gekozen was, of dat dat dan aan hem doorgestuurd kon worden, kon hij alvast een beetje oefenen. Hij zou in april terugkomen. Vanavond komen we (Concordia, red.) bij elkaar om het trieste nieuws met elkaar te delen en verwerken."

Voorganger leeft mee

Voorganger Durk Muurling van de Vrije Evangelische Gemeente Elburg kent de ouders van één van de slachtoffers. "Vanochtend vroeg hoorde ik het, toen heb ik gebeld of ik langs mocht komen en ben ik naar ze toe gegaan. De politie stond afgelopen nacht rond 01.30 uur bij hen op de stoep."

Muurling zegt dat de familie van het slachtoffer heel hecht is. De jongen zou over drie weken terugkeren naar Nederland, nadat duidelijk werd dat een verblijf in Zuid-Afrika niet lukte, na de periode in Peru. Hij zegt dat de overleden jongen levenslustig en gepassioneerd was. "Hij wilde ooit piloot worden voor de christelijke zendingsorganisatie MAF", aldus Muurling, die zegt dat hij familieleden bijstand verleent en ze zal helpen een begrafenis in orde te maken.

Explosie

Peruaanse media meldden vrijdag dat het eenmotorige vliegtuigje, dat rondvluchten maakte voor toeristen, was neergestort in het zuiden van het Zuid-Amerikaanse land, bij de wereldberoemde en eeuwenoude Nazca-lijnen. Dat zijn dierfiguren en geometrische figuren die op de grond zijn gemaakt,

Het toestel was nog maar net opgestegen, toen het door nog onbekende oorzaak crashte en na een explosie uitbrandde.

Deel dit artikel