De rampplek in Peru. Foto: ANP

De rampplek in Peru. Foto: ANP

OLDEBROEK - Zaterdag en zondag is een van de Gelderse slachtoffers van het vliegtuigongeluk in Peru herdacht. Muziekvereniging Concordia Oldebroek, waar de 18-jarige jongen uit 't Harde bij was aangesloten, en de Vrije Evangelische Gemeente Elburg stonden stil bij het drama dat zich vrijdag afspeelde in het Zuid-Amerikaanse land.

Het slachtoffer was samen met een 19-jarige vriend uit Nunspeet bezig aan een reis door meerdere landen. Eind februari zou hij weer huiswaarts keren, maar vrijdag kwam hij om het leven bij een vliegtuigcrash. Het vliegtuigje waarin hij zat crashte snel na de start in de buurt van het Nazca-vliegveld, in het zuiden van Peru. Naast de slachtoffers uit 't Harde en Nunspeet kwamen daarbij nog drie toeristen en de beide piloten om het leven.

Emoties bij de muziekvereniging

Bij de muziekvereniging in Oldebroek was zaterdagavond een speciale bijeenkomst. Ex-voorzitter Kees Pruim was daar bij aanwezig en zag veel bekende gezichten; van de eigen vereniging, maar ook van het Nederlands Jeugdorkest waar het slachtoffer bij zat. "Het was heel verdrietig natuurlijk, het is echt een hechte groep jongelui", zegt hij.

"Dan is het heel verdrietig als je elkaar zo tegenkomt. We hebben ons medeleven betuigd, dat was emotioneel. Maar het is ook goed, laat het maar gebeuren", zegt Pruim.

Ouders en burgemeesters komen langs

De burgemeesters van Oldebroek en Elburg, waartoe de muziekvereniging ook behoort, kwamen langs om hun medeleven te betuigen. Ook de ouders van het 18-jarige slachtoffer uit 't Harde waren er. De vader sprak daarbij een woord tot de vereniging. Pruim denkt dat het bestuur van Concordia er goed aan heeft gedaan de avond te organiseren. Iedereen was vol van de trieste gebeurtenissen en het slachtoffer was er een graag gezien lid.

"Heel sociaal", typeert Pruim hem. "Bij jong en oud sloeg hij een arm om de schouder. Er zaten uitvoeringen aan te komen waar hij echt naar uitzag. Muziek was zijn passie en hij was heel getalenteerd."

Gebed in de kerk

Voorganger Durk Muurling sprak zondag, tijdens een kinderdienst van de Vrije Evangelische Gemeente Elburg, over het fatale ongeluk. "Plotseling is er heel veel verdriet in onze gemeente, maar vooral bij de familie", aldus Muurling. "Ongeloof, vragen en het weten dat je elkaar nooit meer zult zien. Die pijn en die moeite moeten we meenemen, ook in deze dienst. Dat hoort erbij, wanneer je kerk bent: dan ben je ook verdrietig wanneer er erge dingen gebeuren", gaf de voorganger aan.

De ouders van het slachtoffer kerken in Elburg, samen met andere familieleden. In het gebed dat zondag werd uitgesproken, vroeg de voorganger om nabijheid, troost en liefde van God voor de nabestaanden.

Zie ook: 'Het is niet te bevatten, zo triest', dood tieners in Peru maakt veel los

Deel dit artikel