Kabels aanleggen met een krimptang? Handig!. Foto: Pexels

Kabels aanleggen met een krimptang? Handig!. Foto: Pexels

- Als het tijd is om opnieuw kabels aan te leggen, bijvoorbeeld voor de internet aansluitingen op het kantoor of een werkplek thuis, en je bent vastbesloten om alles zelf te doen, dan kan het slim zijn om een krimptang aan te schaffen.

Deze tang helpt je bij het maken van een netwerkkabel van een losse RJ45 connector en de kabel zelf. Deze krimptang is speciaal gemaakt voor het samenknijpen van de stekker op het uiteinde van de kabel. De aanschaf van deze connectoren/stekkers is meestal redelijk goedkoop, het nadeel daarvan is echter wel dat je ze niet kunt hergebruiken.

Hoe maak je een netwerkkabel?

Om aan de slag te gaan met de krimptang en een netwerkkabel te maken, heb je een UTP kabel nodig en een UTP stekker, van het type RJ45. Een UTP kabel is een kabel die bestaat uit 4 aderparen, en dus 8 verschillende kleine kabeltjes in zich heeft. Deze zijn te herkennen aan de verschillende kleuren. Die kleuren komen dan ook tevoorschijn bij de eerste stap van dit proces, namelijk het swtrippen van de UTP kabel. Het is hierbij van belang om enkel de buitenmantel te strippen van de aderparen, zonder dat je de individuele aders beschadigt. Mocht je dit wel doen, dan werken ze niet goed meer. Dit strippen kun je doen door heel voorzichtig met een mes aan de gang te gaan, ook kun je ervoor kiezen om een speciale kabelstripper aan te schaffen voor iets meer controle over het proces.

De aders van de kabel komen tevoorschijn, en dan?

Wanneer de verschillende aders zichtbaar zijn van de gestripte kabel, en je er zeker van bent dat deze niet beschadigd zijn, kun je ze in de goede volgorde neerleggen. Deze volgorde is op een simpele manier te checken door de kijken naar het stekkertje, waar over het algemeen en voor het gemak de kleuren op aangegeven staan. Bij het leggen van de aders in het stekkertje, is het van belang om ervoor te zorgen dat het lipje aan de onderkant zit. Ook moet je goed opletten dat de aders niet per ongeluk verspringen tijdens het proces, dan zal de kabel niet of niet goed werken.

Het afwerken van de kabel

Als je er zeker van bent dat alle kabels op de goede plek liggen en niet zomaar verspringen, kan je ze 3 centimeter van de aders afknippen en de mantel van de stekker aan de onderkant van de RJ45 connector insteken. Om het helemaal goed te doen, check je hierbij nogmaals of de kabels op de juiste volgorde liggen. Zo niet, kun je helemaal opnieuw beginnen. Als alles helemaal klopt, dan past de RJ45 connector in de krimptang en kun je daarmee de aderen goed vastknijpen. De connector zit vast aan de kabel, en hiermee heb je je eigen internet kabel samengesteld. Deze kun je bijvoorbeeld eenvoudig via een keystone aansluiten aan een andere kabel, of je direct gebruiken om jouw laptop of pc te verbinden met het internet.

Deel dit artikel