Ter illustratie. Foto: Takecarebnb

Ter illustratie. Foto: Takecarebnb

NUNSPEET - Nunspeet ziet wel voordelen, maar meer nadelen in de toepassing van de logeerregeling voor vluchtelingen via Takecarebnb. Om die reden is men terughoudend bij het gebruik van de regeling, zo laat het college van B&W weten in een reactie op vragen van Jennifer Elskamp (ChristenUnie). Voorrang wordt gegeven aan een snelle huisvesting vanuit het asielzoekerscentrum in Harderwijk. Daarbij wordt aangesloten bij de lijn die ook de overige gemeenten op de Noord-Veluwe volgen.

Bij de regeling, die de statushouder zelf moet aanvragen, logeert hij of zij niet altijd in de gemeenten waar men uiteindelijk ook wordt gehuisvest. Dit draagt volgens het college niet bij aan het creëren van een stabiele omgeving terwijl die juist noodzakelijk is voor een goede start. Daarnaast is er het risico dat bij overschrijding van de maximale logeertermijn de statushouders terug moeten naar een azc. Dit als gevolg van de overspannen woningmarkt. Ook kan vooraf niet aangegeven worden of deze niet aan de andere kant van het land is.

Daarnaast kan het logeren van invloed zijn op toeslagen waarop gastgezinnen recht hebben. Bovendien wordt per succesvolle match door Takecarebnb een vergoeding gevraagd van 1500 euro. Voor dit bedrag kan ook acht maanden maatschappelijke begeleiding aan worden geboden. Wel wordt nog gekeken of een andere overweging moet worden gemaakt als het gaat om de inzet van Takecarebnb bij particuliere opvang van Oekraïense vluchtelingen.

Deel dit artikel