Hoe maakt u het beste betonplaten schoon?. Foto: Pixabay

Hoe maakt u het beste betonplaten schoon?. Foto: Pixabay

- Wilt u een goede en stevige bestrating hebben bij uw woning of bedrijfspand? Kies dan voor betonplaten. Een van de meest gekozen soort betonplaten, zijn stelconplaten. Dit zijn zeer stevige betonplaten die in verschillende kwaliteiten te verkrijgen zijn.

De meeste robuuste soorten kunnen intensief zwaar vrachtverkeer aan. Ook zijn stelconplaten verkrijgbaar in enkele standaard afmetingen, zodat het gemakkelijk kiezen is. Maar als uw betonplaten eenmaal liggen, moet u ze ook schoonmaken. Waar moet u op letten bij het schoonmaken van betonplaten?

Onderhoudsvriendelijk

Betonplaten hebben de naam onderhoudsvriendelijk te zijn. Maar met onderhoudsvriendelijk denken veel mensen dat er dan ook geen enkel onderhoud meer te doen is. Onderhoudsvriendelijk is echter niet onderhoudsvrij. U moet wel degelijk uw betonplaten onderhouden, maar het onderhoud kan op normale wijze relatief gemakkelijk uitgevoerd worden. Wanneer u dit niet doet, zult na verloop van tijd opmerken dat het beton een groene aanslag krijgt van de algen en de mossen en dat bladeren in combinatie met vocht zwarte vlekken op het beton achterlaten.

Normale schoonmaak

Veel mensen zullen denken bij het schoonmaken van betonplaten, dat dit een specifieke klus is. Niets is minder waar. De normale (dagelijkse) schoonmaak is voor de bestrating erg belangrijk en voorkomt dat beton aangetast wordt door vuiligheid. Daarom zijn betonplaten ook zo onderhoudsvriendelijk. Als u dagelijks, wekelijks of met enige regelmaat met een bezem veegt, dan blijft het beton mooi. Het beste veegt u bij droog weer, zodat in ieder geval de bladeren zijn opgedroogd en u niet door middel van vegen het vuil aan het verplaatsen bent of dieper in het beton veegt. Bladeren, algen en mossen bevatten bepaalde zuren die sterker zijn dan de toplaag van het beton en hierin trekken. Haal dit vuil regelmatig weg, dan heeft u er verder geen onderhoud meer aan.

Hardnekkige vlekken verwijderen

Heeft u een tijdje niet schoongemaakt? Ook als u de hoogwaardige betonplaten van Nedabo heeft aangeschaft, kunnen hier vlekken intrekken als er geen onderhoud wordt uitgevoerd. Omdat de toplaag van beton altijd poreus is, moet u absoluut geen chemische schoonmaakmiddelen of zuren gebruiken. Dit tast het beton onherstelbaar aan. Schoonmaken met een harde bezem en eventueel warm water is meestal voldoende om zelfs hardnekkige vlekken uit het beton te verwijderen. Uiteraard is het even flink schrobben en u kunt hierbij ook een biologisch schoonmaakmiddel gebruiken die het beton niet aantast. Heeft u nog te maken met vlekken die u niet kunt verwijderen? Dan kunt u eventueel een hogedrukreiniger gebruiken, maar dan wel op gepaste afstand. Zo voorkomt u het loskomen van cementdeeltjes. Past u ´s winters ook op met strooizout. Strooizout is agressief en kan de toplaag flink beschadigen.

Deel dit artikel