Tineke is trots op haar bedrijf. Foto: RTV Nunspeet

Tineke is trots op haar bedrijf. Foto: RTV Nunspeet

NUNSPEET - Met een onderwijsachtergrond en kennis als jeugdhulpverlener startte Tineke den Draak in 2010 haar Gastouderbureau Ma d’r Lief in Nunspeet. "Het is geweldig leuk werk, ik kom bij allerlei gastouders en vraagouders van alle soorten en maten, dat is het mooie van mijn werk", aldus Tineke. Op 1 juli viert ze het 12,5 jarig bestaan van haar bedrijf.

"Ik geniet ervan om al die kinderen een goede plek te kunnen geven. Ik coördineer vraag en aanbod en zie er op toe dat deze opvang op een deskundige manier plaatsvindt. Het is naast de kinderopvang in dagverblijven een mooi alternatief voor ouders die de voorkeur geven aan kleinschalige opvang voor hun kind."

Gastouderopvang is kleinschalig en informeel. Meestal vindt de opvang plaats bij de gastouder thuis, maar kan eventueel ook in eigen huis plaatsvinden. Er zijn tijdens de opvang door een gastouder maximaal zes kinderen aanwezig, inclusief eigen kinderen. Het imago van oppasmoeder ligt inmiddels ver achter ons. De gastouders zijn gediplomeerd, zijn in het bezit van een EHBO-diploma en moeten daarnaast aan wettelijk gestelde eisen voldoen.

Zij worden zonder aankondiging ook bezocht door de inspectie door de GGD. "Zelf bezoek ik ook de gastouders om er op toe te zien dat de opvang deskundig gebeurt in pedagogisch opzicht, maar ook qua veiligheid en hygiëne. Ik gebruik vaak de term dat het huis kindveilig, kindvriendelijk en kindschoon moet zijn. Ik zorg voor de contracten en de administratie. Het is mijn taak om zowel gastouders als vraagouders te ontzorgen", laat Tineke weten.

"Dat we op 1 juli dit koperen jubileum mogen vieren geeft wel aan dat we in een behoefte voorzien." Gastouderbureau Ma d’r Lief werkt inmiddels met bijna vijftig gastouders, verspreid over de ruime regio rond Nunspeet.

Deel dit artikel