Lead Image 1:
Lead image TXT 1: Het gebied in Hierden dat een week lang verboden terrein is. Foto: Gemeente Harderwijk
Boeren in de straat van stikstofminister Van der Wal. Foto: Persbureau Heitink

Boeren in de straat van stikstofminister Van der Wal. Foto: Persbureau Heitink

HIERDEN - In Hierden rond de wijk waar stikstofminister Christianne van der Wal woont, geldt een noodverordening. Dat laat burgemeester Van Schaik van Harderwijk weten. De maatregel geldt een week.

De politie krijgt de mogelijkheid in de wijk van Van der Wal preventief te controleren en fouilleren, zegt Van Schaik. Wie niet in de wijk woont, kan worden weggestuurd.

Als mensen er niets te zoeken hebben, mogen ze er niet komen, legt Van Schaik uit. “De politie mag daar op handhaven.”

Woedende menigte

In Hierden trok dinsdagavond en woensdagnacht een woedende menigte naar het huis van de minister (VVD). Boeren braken door een blokkade van de politie. Agenten konden vanwege hun eigen veiligheid niet ingrijpen. Eerder dumpten boeren strobalen bij Van der Wal in de straat.

Beschikt Van Schaik wel over genoeg politiemensen en kan hij garantstaan voor hun veiligheid en de buurtbewoners? “Er was politie achter de hand om in te grijpen als dat nodig was. De teamchef heeft mij verzekerd dat ik me over de capaciteit van de politie geen zorgen hoef te maken.”

Van Schaik noemt het gebeurde in Hierden onwenselijk. “Je mag je mening uiten, maar gisteren is een grens overschreden.”

Ze kozen niet om te wonen in een oorlogsgebied

De mensen die er wonen hebben daar bewust voor gekozen, zegt Van Schaik. “Het is een rustige wijk waar mensen kiezen voor het groen. Ze kozen niet om te wonen in een oorlogsgebied. Gisteravond was het wel een beetje die sfeer.”

Hij vraagt zich hardop af waarom boeren naar Hierden komen. “We hebben het hier over het rijksbeleid. Dus moet je naar Den Haag en niet naar het huis van de minister.”

Het gebied in Hierden dat een week lang verboden terrein is. - Foto: Gemeente Harderwijk

Boze boeren waren al eerder in de straat van Van der Wal. De eerste burger van Harderwijk greep toen niet in. “Je mag daar in principe komen, maar gisteren is op een heel andere manier geacteerd. Boeren hebben een politieauto opzij gezet, zijn er gewoon tegenaan gereden. Dan wordt geweld gebruikt en dat was anders dan eerder.”

Van der Wal en gezin werden al beveiligd

Na die eerdere aanwezigheid van boeren in haar buurt werden de Hierdense minister en haar gezin beveiligd, gaat Van Schaik verder. “De openbare orde en veiligheid waren nog niet in het gedrang. Dat was gisteren wel zo en dat heeft zeer intimiderend gewerkt. Op de wijk, op de buren van de minister, maar ook op het gezin van de minister. En dan is het zaak dat we als gemeente daar snel op acteren. Iedereen die kinderen heeft wil zoiets niet.”

De voorzitter van het college van procureurs-generaal van het Openbaar Ministerie Gerrit van der Burg is woedend. "Het recht om te demonstreren is onderdeel van onze rechtsstaat. Maar ik heb met afgrijzen gekeken hoe de afgelopen dagen tijdens de boerenprotesten de grenzen van het toelaatbare zijn overschreden. Er werd niet geschuwd om politie, politici en burgemeesters te intimideren en (zwaar) geweld te gebruiken. Dit is onacceptabel."

Aanhoudingen

De politie hield in Oost-Nederland tien demonstranten aan. Van der Burg: "Zij worden verdacht van strafbare feiten die variëren van negeren bevel, opruiing, blokkeren van de snelweg tot poging doodslag. Het OM laat het er niet bij zitten en pakt ze hard aan."

Lees hier alles over de boerenprotesten

Deel dit artikel