Lead Image 1:
Lead image TXT 1: De vierde generatie van kledingwinkel Vaessen. Foto: Omroep Gelderland
Inmiddels staat onder meer Robert van Doorn aan de leiding. Foto: Omroep Gelderland

Inmiddels staat onder meer Robert van Doorn aan de leiding. Foto: Omroep Gelderland

GELDERMALSEN/OLDEBROEK - Wat begon met groenvoorziening, is nu uitgegroeid tot een groot bedrijf in de buitenruimte. De familie Van Doorn uit Geldermalsen is groot, net als het aantal familieleden in het gelijknamige bedrijf. Bijna twintig medewerkers hebben een bijzondere connectie: ze zijn familie.

"Ik vind het hartstikke leuk en ben er heel trots op", vertelt één van de oprichters, Arie van Doorn, in het Omroep Gelderland-programma Fa. Milie BV. "Aan de andere kant kan het net zo hard afgebroken worden als dat het opgebouwd kan worden. Het liefst hebben we dat laatste natuurlijk."

Kort na de opnames van het televisieprogramma overleed de 87-jarige oprichter Arie van Doorn. Hij richtte het bedrijf in 1963 op met zijn drie broers. Eerst als onderaannemer in de groenvoorziening, daarna zelfstandig in de zogenoemde buitenruimte. "We doen van alles", zegt Robert van Doorn, één van de huidige directeuren. "Maaien is één van de basisbeginselen van ons bedrijf, en doen we nog steeds. Verder doen we bestrating, wijkonderhoud, noem maar op." Robert vindt het fijn dat hij de vrijheid krijgt binnen het familiebedrijf. "Je krijgt de ruimte, maar ze blijven wel kritisch. Ondanks dat het je familie is, uitten ze wel hun kritiek, dat is heel fijn."

In Fa. Milie BV bezoeken we ook kledingwinkel Vaessen.

De vierde generatie van kledingwinkel Vaessen. - Foto: Omroep Gelderland

Man en vrouw

Terwijl ze bij Van Doorn met veel familieleden zijn, is het bij kledingwinkel Vaessen in Oldebroek wel anders. Daar staan Henriëtta en Dick er alleen voor, met een klein beetje hulp van moeder Vaessen. De winkel begon in 1898 met Hendrik Vaessen, die eerst langs de boerderijen ging met wol en garen, om later een vaste winkel te openen.

Inmiddels is de vierde generatie aan bod, die de nodige verandering mee heeft gebracht. "Etaleren, decoreren, visual merchandising. Echt presentatie, dat was toen in opkomst en daar begon ik mee. Dat wierp meteen zijn vruchten af, het was een schot in de roos." Ze begon te kijken hoe dingen werden gedragen. "Alles kant en klaar, met een bijpassende sjaal en ketting, alles compleet."

Ze kreeg veel vrijheid. "Collecties wel of niet nemen. Een bepaalde richting ingaan waarvan je achteraf spijt had, ze lieten het mij wel gewoon doen." Samenwerken met je partner heeft veel voordelen, zegt haar man Dick. "De problemen bespreek je 's avonds. Als je thuiskomt van een baan en je komt thuis bij je vrouw die geen affiniteit heeft met wat je doet, die snapt dan bepaalde dingen niet. Bij een familiebedrijf is dat wel zo, dat is fijn."

Bekijk hieronder de hele uitzending van Fa. Milie BV.

Deel dit artikel