Wietske Hollanders van GroenLinks Harderwijk, een van de indieners van de motie. Foto: Omroep Gelderland

Wietske Hollanders van GroenLinks Harderwijk, een van de indieners van de motie. Foto: Omroep Gelderland

HARDERWIJK - Nu Harderwijk zich tegen keert, is er bijna niets meer over van de steun op de Veluwe voor de opening van Lelystad Airport. De gemeenteraad in Harderwijk heeft bijna unaniem besloten dat Harderwijk moet stoppen met lobbyen voor Lelystad Airport.

Dat gebeurde na een motie van GroenLinks, PvdA en D66. De partijen hadden kritiek op de burgemeester die had gezegd dat het nieuwe vliegveld voor werkgelegenheid zou kunnen zorgen in Harderwijk.

Met name burgmeester Harm-Jan van Schaik heeft zich in het verleden positief uitgelaten over het vliegveld. Zo zou de komst van het vliegveld goed zijn voor de werkgelegenheid in Harderwijk. Het gelobby kon rekenen op veel kritiek en daar is dus de motie van GroenLinks, D66 en PvdA uit voortgekomen.

Wietske Hollanders van GroenLinks Harderwijk-Hierden is blij met de aangenomen motie, die ze een beetje als revolutie beschouwt: "Alle neuzen staan nu de goede kant op, wat ons betreft."

Geen steun meer

Burgemeester Van Schaik is zelf op vakantie en kon dus niet reageren op de motie. Met deze uitgesproken stem tégen de komst van het vliegveld is er nog weinig steun over op de Veluwe voor de komst van Lelystad Airport. De meeste gemeentes willen dat eerst de laagvliegroutes over de Veluwe worden aangepakt.

Deel dit artikel