Strooiwagens gaan de weg op met het warme weer. Foto: Gemeente Epe

Strooiwagens gaan de weg op met het warme weer. Foto: Gemeente Epe

EPE - Dat het warm wordt de komende dagen, dat staat vast. Het hitteplan is ingesteld door het RIVM en steeds meer maatregelen worden genomen. Zo gaat de gemeente Epe strooiwagens inzetten deze dagen. Door de hoge temperaturen kan het asfalt smelten. Om schade te voorkomen gaat de gemeente Epe op verschillende wegen strooien.

Hoe werkt dat dan? Zout onttrekt vocht aan de lucht en aan het asfalt. Daardoor koelt de lucht en het wegdek af en wordt het asfalt minder plakkerig. Als het asfalt niet smelt vanwege de hitte, kan het wel stuk gereden worden. Daarom is de gemeente maandag al begonnen met zout op de weg te strooien.

Kruisingen en rotondes

In eerste plaats wordt dit gedaan op kruisingen en rotondes in en rond de bebouwde kom. Het asfalt op deze plekken loopt eerder schade op bij warm weer, vanwege optrekkend en afremmend verkeer. Ook andere druk bereden weggedeelten in de gemeente Epe worden meegenomen.

Naast dat het smeltende asfalt schade oplevert aan de weg, zorgt het ook voor schade aan autobanden. Ook komen er bij het afslijten steentjes vrij te liggen, die weer schade aan langsrijdend verkeer kunnen geven.

Nunspeet nog niet

De gemeente Nunspeet laat desgevraagd weten nog niet te gaan strooien. Volgens woordvoerder Wob Meijering is het 'hier nog niet nodig'.

Deel dit artikel