Borden moeten passanten bewuster maken. Foto: Gemeente Oldebroek

Borden moeten passanten bewuster maken. Foto: Gemeente Oldebroek

OLDEBROEK - Steeds vaker belandt zwerfafval in weilanden waar met name koeien rondlopen. In de gemeente Oldebroek merken ze dat de dieren daar regelmatig vlijmscherpe stukjes metaal opeten en dat is funest voor de organen. Deze week zijn in zes weilanden borden geplaatst die het bewustzijn moeten vergroten van passanten over de gevolgen hiervan.

Voornamelijk de blikjes die in de weilanden belanden, zijn een gevaar voor koeien. Deze blikjes worden door de maaimachine in kleine stukjes gesnipperd. De scherpe metaalstukjes komen in het voer van de koeien terecht en beschadigen vervolgens de organen van de koe. Landelijk gaan er ieder jaar ongeveer 4000 koeien dood door zwerfafval en worden er meer dan 10.000 koeien ziek. Dit veroorzaakt veel dierenleed en betekent ook veel schade en zorgen voor de boeren.

Twee jaar geleden dreigde de zesde koe van boer Gerrit van ’t Hof te overlijden door stukjes blik in haar maag. De maat was vol voor hem. “De gemeente heeft toen voorgesteld dat als de agrariërs een plan bedenken, wij faciliteren”, herinnert wethouder Liesbeth Vos zich. Zo kwamen de boeren in 2020 met het idee voor een anti-blikjes-campagne.

“Tot voor kort waren de blikjes in de weilanden ook een zorg voor mij, met de honderd koeien die ik had. Met de borden sporen we mensen aan hun lege frisdrankblikjes thuis weg te gooien. Die blikjes horen gewoon niet thuis op het menu van koeien”, aldus wethouder Beerd Flier.

Deel dit artikel