Natuurbrand. Foto: Pixabay

Natuurbrand. Foto: Pixabay

NUNSPEET - De zomer is in volle gang. Warme tempraturen en droge lucht. Lekker voor de mens, maar voor de natuur is het minder. De natuur is prachtig, maar heel kwetsbaar. Met tempraturen die weer richting de dertig graden stijgen moeten we goed op de natuur passen.

Veroorzaak niet ‘per ongeluk’ een natuurbrand. Het klinkt bizar, maar de natuur staat zo in brand. Hierbij een paar tips om de natuur en jezelf te beschermen;

Gooi sigaretten en glas in een prullenbak of neem het mee, parkeer de auto (hete uitlaat) niet in een droge berm of droog gras.

Wees ook alert op verdachte situaties en meld die bij de terreineigenaar of bij de hulpdiensten, zoals brandweer en politie. Maak eventueel een foto of filmpje met kenmerken.

Maak geen open vuur (bbq of vuurkorf) in een periode met een verhoogde kans op een natuurbrand. Doof open vuur altijd goed. Kolen van de bbq blijven lang nagloeien.

Maar wat te doen als er een brand is ontstaan?

Wacht hulp niet af maar vlucht zo snel mogelijk weg en neem anderen mee naar een veilige plek. Denk aan een openbare weg of een groot verhard terrein.

Loop daarbij niet voor de brand uit of in de richting van de brand, maar haaks op de brand. Zo is de kans het kleinst dat de brand je inhaalt.

Bel 112 om de brand door te geven! Doe dit met herkenningspunten zoals borden, straatnaamborden, nummers op banken of een ANWB paddenstoel.

Zorg goed voor jezelf, je omgeving en de natuur!

Deel dit artikel