Huisartsenposten kampen met een personeelstekort. Foto: ANP (archief)

Huisartsenposten kampen met een personeelstekort. Foto: ANP (archief)

ARNHEM - De meeste huisartsenposten in Gelderland kampen met een hoge werkdruk en langere wachttijden door een tekort aan medewerkers, maar kunnen wel open blijven. Dat blijkt uit een rondgang van Omroep Gelderland. Ze hoeven dus niet tijdelijk te sluiten zoals de post in Hedel (gemeente Maasdriel).

Iedereen die 's avonds, 's nachts en in de weekends spoedeisende medische hulpvragen kan bij vrijwel alle Gelderse huisartsenposten terecht, maar de werkroosters zijn moeilijk rond te krijgen. "We zitten, zeker in de zomer met minder personeel op de post. Het personeel raakt uitgeput door extra diensten en heeft de zomervakantie hard nodig om bij te komen", zegt teamleider Janine Jansen van Huisartsenpost Gelderse Vallei. "Daarbij komt dat er onverminderd veel patiënten bellen met minder spoedeisende hulpvragen, waardoor de druk op de spoedzorg hoog blijft."

'Soms agressieve patiënten'

Ook op de huisartsenposten in Nijmegen en omgeving is het in de vakantieperiode heel lastig om alle roosters gevuld te krijgen, ziet bestuurder Jean Takken van NEO Huisartsenzorg. "Op de momenten dat dit niet volledig lukt, is de werkdruk voor onze medewerkers hoger en zijn de wachttijden voor onze patiënten langer. Dan hebben we in regio Nijmegen natuurlijk nog de extra uitdaging van enorme drukte rondom de Vierdaagse die bovendien gevolgd werd door een coronagolf, waardoor ook onze medewerkers en huisartsen vaker zijn uitgevallen."

"Wij doen er alles aan om een aantrekkelijke werkgever te zijn, om structureel personeelstekort te voorkomen", aldus Takken. Het zou volgens hem enorm helpen als alle patiënten 'onze fantastische zorgmedewerkers positief en respectvol benaderen'. Hij constateert dat een klein deel van de patiënten dat helaas niet op kan brengen en zorgmedewerkers soms zelfs met agressie te maken krijgen. "Dat draagt bij aan ziekte en verloop bij onze medewerkers."

'Extra werken'

Onze Huisartsen, dat in Arnhem en omgeving werkt, krijgt de bezetting tot nu toe rond. "Dat vraagt wel enorme flexibiliteit van ons personeel, bijvoorbeeld door extra te werken. Zo lukt het ons om de drie huisartsenposten in Zevenaar en Arnhem-Noord en Zuid open te houden en ook een goede bezetting te realiseren op de meldkamer", zegt manager Henk Meussen.

Hoewel er bij de posten in de regio Arnhem geen direct personeelstekort is, is er door ziekte in combinatie met de zomervakantie wel minder personeel beschikbaar. "Dat geeft krapte, waardoor het bijvoorbeeld kan voorkomen dat de wachttijd aan de telefoon wat oploopt."

De organisatie vraagt om alleen te bellen bij 'echte spoed' en eerst te checken op moetiknaardedokter.nl of dat het geval is. Ook verzoeken ze om niet zonder afspraak naar de huisartsenpost te komen.

We willen sluiting te allen tijde voorkomen

Bij medisch bestuurder Richard Linders van de Huisartsenpost Oude IJssel in Doetinchem zijn er geen signalen binnengekomen dat ze de roosters niet rondkrijgen, al blijft het wel een uitdaging. "We willen sluiting te allen tijde voorkomen en zoeken dan naar oplossingen, bijvoorbeeld door samenwerking met de spoedeisende hulp die praktisch naast ons gevestigd is."

Ook bij andere huisartsenposten is een tijdelijke sluiting deze zomer, zoals in Hedel, niet aan de orde. Meerdere posten geven aan dat dit alleen in uiterste nood en als de situatie echt onhoudbaar wordt het geval zal zijn.

Zie ook: Huisartsenpost is hele zomer dicht, patiënten moeten naar Brabant

Deel dit artikel