De Zandenplas. Foto: RTV Nunspeet

De Zandenplas. Foto: RTV Nunspeet

NUNSPEET - De zomermaanden zijn het uitgelegen moment om in open wateren te zwemmen, maar is het water wel echt zo schoon en wanneer kan je een duik nemen? Een verfrissende duik in het Veluwemeer is natuurlijk heerlijk en het kan bijvoorbeeld bij camping de Oude Pol in Hulshorst. Het water lijkt schoon, maar toch is er weer een negatief zwemadvies. Hoe kan dit?

Het is algemeen bekend dat zwemmen in open water op eigen risico is, maar als het zwemadvies negatief is wat dan? Ga dan niet zwemmen. De kans dat je bijvoorbeeld darm- of maagklachten krijgt is groot.

Bij de Oude Pol is sinds 1 mei weer een negatief zwemadvies uitgegeven. In 2019 kregen ze ook al een negatief zwemadvies. Er werd toen te veel E.Coli in het water gevonden. De vervuiling werd veroorzaakt door rioolwater dat onbedoeld door de gemeente Nunspeet in de Bijsselse Beek werd gedumpt. Dit kwam vervolgens in het Veluwemeer terecht. Dit probleem is nu verholpen.

Bij de Zandenplas in Nunspeet is er niks aan de hand. De waterkwaliteit is goed, er zijn geen bijzonderheden. Het enige wat opvalt is dat er wat minder water is, maar dat is normaal nu. Als burger/bezoeker kunt u vooraf het beste even op zwemwater.nl kijken of er een zwemverbod is op de locatie en of er bijzonderheden zijn. Als u dit bent vergeten kunt u het beste bij de zwemlocatie opzoek gaan naar een groot blauw bord. Die zien er in heel Nederland hetzelfde uit. Op deze borden staan de bijzonderheden.

Hoe het kan dat er een negatief zwemadvies in Hulshorst gegeven is en een positief zwemadvies in Nunspeet is onduidelijk. Dit zal een lokale invloed moeten zijn.

Deel dit artikel