Verantwoord lenen: zo pak je dat aan!
. Foto: Pexels

Verantwoord lenen: zo pak je dat aan! . Foto: Pexels

- Bij een lening aanvragen moet je aan heel veel verschillende dingen denken. Hierbij moeten we sowieso eerst beginnen met een flinke kanttekening. Is het namelijk mogelijk om geld te sparen?

Dan hoort dit altijd de voorkeur te hebben boven het lenen. Geld sparen is namelijk vele malen goedkoper. Lukt dit je niet omdat je bijvoorbeeld met een specifieke tijdsdruk zit en je een product echt nodig hebt? Dan is lenen een prima alternatief. Mits dit verantwoord wordt gedaan.

Maar hoe pak je dat nu precies aan? Verantwoord lenen? Waar moet je aan denken. In dit artikel hebben we de beste leentips verzameld.

Verdiep je in de voorwaarden

Online zijn er tal van kredietverstrekkers te vinden. Het ligt misschien voor de hand om een aanvraag bij je eigen bank te doen, maar onderzoek eerst alle andere mogelijkheden. Het is belangrijk om een goed beeld te krijgen van een lening aanvragen, wat het huidige aanbod is en hoe de voorwaarden met elkaar verschillen. Maak niet de fout om enkel op het rentetarief te letten, want bepaalde voorwaarden kunnen ertoe leiden dat dit tarief uiteindelijk nog hoger wordt. Bijvoorbeeld doordat het om een variabele rente gaat of omdat er al provisie- of afsluitkosten betaald moeten worden. Zo ben je onder de streep alsnog duurder uit.

De duur van de looptijd

Voor welke looptijd kies je? Meestal kun je kiezen uit een korte, gemiddelde of lange looptijd. Welke looptijd het meest geschikt is? Dat hangt vooral af van je eigen budget. Over het algemeen kunnen we stellen dat je met een korte looptijd onder de streep altijd minder geld kwijt zult zijn. Dit lijkt financieel dan ook een stuk aantrekkelijker, maar het moet wel mogelijk zijn. Een korte looptijd betekent immers ook dat de maandelijkse lasten stukken hoger worden. Je betaalt het bedrag sneller terug, dus betaalt ook iedere maand veel meer. Dat moet wel passen binnen je budget.

Let bij het kiezen van de looptijd ook op de levensduur van het product. Koop je een product wat slechts enkele jaren houdbaar is? Dan wil je niet dat de looptijd langer is dan zijn levensduur. Anders loop je het risico dat je straks blijft betalen voor iets wat je al niet meer gebruikt.

Houd rekening met mogelijke financiële problemen in de toekomst

Je kunt er nooit vanuit gaan dat jouw financiële situatie er in de toekomst nog precies hetzelfde uitziet. Als je een lening voor enkele jaren afsluit, weet je dat je jaren met hogere maandelijkse lasten te maken hebt. Maar wat als je plotseling arbeidsongeschikt wordt verklaard door een ongeval? Of als het bedrijf waar je voor werkt failliet gaat? Wat zou dit betekenen voor jouw financiële situatie? Is er dan nog steeds ruimte om de lening af te lossen of loop je dan het risico om in de schulden terecht te komen? Goed om hier bij stil te staan en een risicoprofiel op te stellen.

Als je al op leeftijd bent is het soms ook verplicht om een overlijdensverzekering af te sluiten. Op dat moment zijn je nabestaanden verplicht om de lening af te lossen na jouw overlijden.

Deel dit artikel