EVisitor visum Australië. Foto: Unsplash

EVisitor visum Australië. Foto: Unsplash

- Australië is voor velen een droombestemming, en voor sommigen blijft het daar ook bij. Australië ligt namelijk niet om de hoek. Diegenen die wel van plan zijn om een reis ‘down under’ te maken, zullen daarvoor een visum aan moeten vragen. Maar dat kan een ingewikkeld proces zijn. Moet je nu het eVisitor visum Australië of het ETA Australië aanvragen? En waar moet je allemaal rekening mee houden?

EVisitor visum Australië

Het eVisitor visum Australië is een elektronische reistoestemming voor Australië, ook wel een e-visum genoemd. Dit visum is eenvoudig online aan te vragen en wordt elektronisch aan je paspoort gekoppeld, waardoor je niet meer naar een ambassade of consulaat hoeft te gaan om het visum aan te laten brengen in je paspoort. Het eVisitor visum kan zowel als toeristenvisum als zakenvisum worden gebruikt en is vanaf de datum van toekenning 12 maanden geldig. Binnen deze twaalf maanden mag je tot maximaal drie opeenvolgende maanden in Australië verblijven.

Het voordeel van dit type visum is dat deze ruim van tevoren aangevraagd kan worden. Op het moment dat het visum wordt aangevraagd, hoeft namelijk nog geen exacte reisdatum vastgelegd te zijn en hoeft er nog geen hotel of vlucht geboekt te zijn.

Houd er wel rekening mee dat je met dit type visum niet mag werken of vrijwilligerswerk mag doen. Daarvoor zul je een werkvisum aan moeten vragen, waarvan de aanvraagprocedure een stuk ingewikkelder is dan het eVisitor visum. Mocht je toch langer dan de aangegeven drie maanden in Australië willen verblijven en daarnaast willen werken, bestaat er het Working Holiday visum. Reizigers van 18 tot 30 jaar kunnen daarmee een jaar in Australië verblijven om er te werken. Dit visum kan ook tot drie keer toe worden verlengd.

ETA Australië

Ook het ETA Australië is een elektronische reistoestemming die aan het paspoort wordt gekoppeld. ETA staat voor Electronic Travel Authority en is vergelijkbaar met het eTA voor Canada en het ESTA voor de Verenigde Staten. Aan het ETA zijn dezelfde voorwaarden en geldigheidsduur verbonden als aan het eVisitor visum. De enige verschillen tussen het eVisitor visum en het ETA zijn de geaccepteerde nationaliteiten, de verschillende aanvraagprocedures en de kosten.

Waar de meeste reizigers met een Europese nationaliteit, waaronder Nederland, eenvoudig online een eVisitor visum voor Australië kunnen aanvragen, geldt dat niet voor alle nationaliteiten. Reizigers uit bijvoorbeeld de Verenigde Staten, Canada, Japan en Zuid-Korea kunnen bijvoorbeeld geen eVisitor visum aanvragen, en zullen in plaats daarvan een ETA Australië moeten aanvragen.

Een ETA Australië kan niet online worden aangevraagd, maar moet rechtstreeks bij de immigratiedienst worden gedaan. Heb je een nationaliteit waarbij je zowel een eVisitor als een ETA kunt aanvragen? Dan heeft een eVisitor visum altijd de voorkeur. Als je het vermoeden hebt dat je eVistor visum niet op tijd wordt toegekend, kun je alsnog proberen om een ETA Australië aan te vragen bij bijvoorbeeld het reisbureau of een touroperator. Die kunnen dan namens jou de visumaanvraag indienen bij de Australische immigratiedienst. De kosten van het ETA zijn afhankelijk van hoe deze wordt aangevraagd, maar deze zullen altijd hoger liggen dan de kosten van een eVisitor visum Australië.

Deel dit artikel