Bouwen zou volgens makelaars vooral bij de kleine kernen moeten gebeuren. Foto: Omroep Gelderland

Bouwen zou volgens makelaars vooral bij de kleine kernen moeten gebeuren. Foto: Omroep Gelderland

ARNHEM - Het is tegenwoordig een grote uitdaging om aan een woning te komen. We spreken soms zelfs al over een wooncrisis. Makelaars zagen de problemen al ver van tevoren aankomen, maar er volgden weinig nieuwe woningen.

Vooral in de kleine kernen moet meer gebouwd worden, zegt aankoopmakelaar Guido Leerkes in Jan Houdt Huis. "Als je in je eigen plaats wil starten is dat enorm moeilijk. Dat komt ook door provinciaal en gemeentelijk beleid, waarbij ze in de kleine kernen niet teveel woningen willen bouwen. Je lost het probleem er niet mee op."

Volgens hem zeggen veel mensen uit die kernen dat er wel meer woningen bij mogen komen. "Maar gemeentes kiezen liever voor de grotere plaatsen en steden, zodat ze daar kunnen groeien." Het gevolg is dat vooral jongeren wegtrekken.

Makelaars zeggen het al tijden: er moeten meer huizen komen.

Gewaarschuwd

Mariet Kamphuis is ook aankoopmakelaar en vindt dat de overheid eerder had moeten ingrijpen. "Wij zeiden tien jaar geleden al dat er een tekort zou ontstaan. Toen erkenden ze het probleem. Maar we zijn tien jaar verder en er is nog niets gebeurd."

"Ik moet altijd een beetje lachen om onze regering", vertelt makelaar Dylan Mulders. "We moeten meer huizen bouwen, meer goedkope huizen. Maar het grootste gedeelte van gronden die geschikt zijn voor woningbouw zijn in handen van de overheden."

Bekijk hieronder de hele uitzending van Jan Houdt Huis.

Deel dit artikel