Jonas van Polen gaat de oceaan oversteken. Foto: Jonasatsea

Jonas van Polen gaat de oceaan oversteken. Foto: Jonasatsea

EDE - De 16-jarige Jonas van Polen uit Ede gaat de Atlantische Oceaan overzeilen. En dat terwijl hij nauwelijks ervaring heeft. "Ik heb een keer een dag gezeild met school op een meer."

De reis start 16 oktober. "We gaan zes maanden studeren op de oceaan op een groot zeilschip, op een driemaster op een weg naar Caribisch gebied en weer terug", vertelt Jonas in het programma Lunchpauze van Radio Gelderland. Onderweg leren de 35 leerlingen alles over varen en doen ze hun schoolwerk. Ze worden begeleid door vijf docenten en vijf bemanningsleden.

'Enerverende wereldreis'

"Het is een enerverende wereldreis. Ik ga niet zozeer vanwege het zeilen, maar vanwege het hele avontuur eromheen. Er zijn meerdere taken. Kapitein lijkt me superleuk. Kok lijkt me ook leuk. Ik kan alleen niet zo goed koken, maar het lijkt me een goede skill om te leren."

Tijdens de grote oversteek zie je drie weken alleen zee

Jonas: "We leren Spaans omdat we naar Cuba gaan. Op Cuba worden we aan de ene kant van het eiland afgezet. Dan moet je met jouw groepje in een week tijd onder begeleiding van een docent naar de overkant van het eiland zien te komen om daar weer op het schip te stappen. We krijgen een vast bedrag, 'zie maar wat je ermee doet'. Je meert dus in meerdere plaatsen af, maar tijdens de grote oversteek, zie je drie weken alleen zee."

26.000 euro door crowdfunding

Gratis is het avontuur zeker niet. "Om mee te mogen moet je een groot bedrag bij elkaar verzamelen met sponsoring en acties, wel 26.000 euro. Ik ben er nu bijna. Nog 800 euro te gaan. Ik heb bedrijfssponsors aangeboden om een dronefilm van hun pand te maken. Ook heb ik heel veel ijsjes verkocht op het industrieterrein. Ook deed ik acteerklussen voor commercials en zo. Als mensen me nog blij willen maken, kunnen ze geld doneren via mijn website", besluit hij lachend.

Zie ook: Deze avonturier zeilde zonder ervaring de Atlantische Oceaan over

Deel dit artikel