Phillip Cocu is kandidaat om de nieuwe trainer van Vitesse te worden. Foto: Orange Pictures

Phillip Cocu is kandidaat om de nieuwe trainer van Vitesse te worden. Foto: Orange Pictures

ARNHEM - Vitesse kondigt vanavond of uiterlijk morgen de opvolger aan van Thomas Letsch. Duidelijk is dat de Arnhemse club komt met een trainer die op dit moment niet bij Vitesse werkt. Phillip Cocu is nadrukkelijk in beeld voor de vacante functie.

Als Vitesse erin slaagt de 51-jarige Cocu aan te trekken, zou dat een enorme stunt zijn. De voormalig middenvelder, die opgroeide in Zevenaar, zit op dit moment zonder club. Hij en zijn zaakwaarnemer Rob Jansen zouden al een aantal gesprekken hebben gevoerd met technisch directeur Benjamin Schmedes van Vitesse.

Grote staat van dienst

Cocu speelde vijf jaar voor Vitesse, tussen 1990 en 1995. Hij heeft een grote staat van dienst, vooral als speler. Zo werd Cocu landskampioen met PSV en hij groeide uit tot één van de grootste spelers van Barcelona aan het eind van de vorige eeuw. Hij was zelfs aanvoerder in Spanje en speelde er maar liefst zes jaar.

In het Nederlands elftal speelde Cocu 101 interlands. Hij maakte meerdere EK's en WK's mee en was één van de basisspelers tijdens de halve finales van het WK in Frankrijk in 1998.

Als trainer was hij het meest succesvol bij PSV, waar hij drie keer kampioen van Nederland werd. Daarna werkte hij in het buitenland. Avonturen bij Fenerbahce en Derby County verliepen minder goed. Bij beide clubs werd hij ontslagen. Cocu woonde jarenlang in Giesbeek bij Zevenaar, maar tegenwoordig woont hij alweer een aantal jaren in zijn geboorteplaats Eindhoven. Hij heeft ook een huis in Barcelona.

Edward Sturing is altijd een optie

Vitesse heeft ook gedacht aan de optie Edward Sturing. De Eerbeker is echter niet concreet benaderd om voor een langere periode hoofdtrainer te worden bij Vitesse. Sturing wil geen interim-coach meer zijn, zo gaf hij de afgelopen jaren al meerdere malen aan.

Geen interim-trainer voor Vitesse

Vitesse zou tijdelijk, in het kader van de dispensatieregeling, boegbeelden als Theo Janssen of Nicky Hofs naar voren kunnen schuiven om zo meer tijd te krijgen in de zoektocht naar een opvolger van Letsch. Maar zij zijn vooralsnog niet gepolst.

Ook Joseph Oosting wordt niet de nieuwe trainer van Vitesse. De Emmenaar ligt vast bij RKC Waalwijk en heeft het daar goed naar zijn zin. Zijn contract zou dan eventueel moeten worden afgekocht. Hetzelfde geldt voor Dick Schreuder, die al eens in de technische staf van Vitesse werkte en nu trainer is van PEC Zwolle. Hij heeft een contract tot de zomer van 2025.

Duits netwerk

De verwachting is dat Vitesse een trainer haalt die vrij is en dus geen club heeft op dit moment. Technisch directeur Benjamin Schmedes heeft de afgelopen dagen ook gekeken naar geschikte kandidaten binnen zijn eigen (Duitse) netwerk.

Dinsdag traint de selectie van Vitesse weer na een aantal vrije dagen. Dan wordt toegewerkt naar de uitwedstrijd van zaterdagavond tegen FC Twente. De Tukkers staan vijfde. Vitesse neemt na zeven speelronden de veertiende plaats in.

Deel dit artikel