Winnaar Prs. Beatrixschool. Foto: eigen foto

Winnaar Prs. Beatrixschool. Foto: eigen foto

HULSHORST - Afgelopen vier weken hebben leerlingen van tien basisscholen van de Noord-Veluwe een grote hoeveelheid elektronisch afval ingezameld tijdens de E-waste Race Noord-Veluwe. In totaal zamelden de scholen met de hulp van buurtbewoners maar liefst 19.430 oude elektronische apparaten in. Dankzij de grote inzamelstrijd belandt de verzamelde apparatuur niet in de verbrandingsoven, maar wordt hergebruikt en gerecycled. Basisschool IKC Prinses Beatrix uit Hulshorst is met 5562 ingezamelde apparaten de winnaar van de E-waste Race. Marriët de Zwaan van gemeente Nunspeet overhandigde donderdag 29 september de trotse school de prijs.

Recycle bewust

Op dit moment wordt in Nederland de helft van het elektronisch afval (e-waste) niet gerecycled, vaak omdat het bij het restafval belandt of bij mensen thuis blijft liggen op zolder of in een la. De E-waste Race moedigt kinderen, hun familie en buurtbewoners aan bewuster om te gaan met hun elektronica. De race ging zoals altijd van start met een leerzame interactieve gastles waarin kinderen onder andere leren over grondstof schaarste, consuminderen en de circulaire economie.

Inzameling

Na de gastlessen ging de race van start en werd door de leerlingen vier weken lang elektronisch afval ingezameld en kregen kinderen extra punten als ze e-waste lieten repareren. De kinderen voerden tegelijkertijd campagne in hun buurt om buurtbewoners te betrekken bij de E-waste Race. Buurtbewoners konden hun oude elektronische apparaten - van citruspers tot dvd-speler en van haardroger tot keyboard - online aanbieden, waarna de leerlingen deze aan huis kwamen ophalen. Alle apparaten die zijn ingezameld door de klassen, zullen worden hergebruikt of gerecycled. Op deze manier draagt de race bij aan een duurzame kringloop van de kostbare grondstoffen die in oude elektronica zitten.

Deelnemende scholen

Onderstaande basisscholen hebben de afgelopen vier weken meegedaan aan de E-waste Race: CNS de Hoef en de Korenbloem uit Putten, de Rank en de Nassauschool uit Oldebroek, de Borchstee uit Elburg, de Eerste Veluwse Montessorischool uit Nunspeet, de IKC Prinses Beatrix uit Hulshorst, Vrijeschool Valentijn uit Harderwijk en de Augustinus en de Arendshorst uit Ermelo.

Samenwerking

De E-waste Race Noord-Veluwe is een initiatief in samenwerking met Weee Nederland, WeCycle en de gemeenten Ermelo, Putten, Harderwijk, Nunspeet, Elburg en Oldebroek. Samen zorgen zij ervoor dat ingezamelde e-waste bij gerenommeerde recyclers terecht komt. Heeft u nog e-waste thuis liggen? Dit kunt u altijd inleveren bij uw plaatselijke milieustraat of afvalbrengstation.

Deel dit artikel