Samen genieten van een pizza. Foto: Pixabay

Samen genieten van een pizza. Foto: Pixabay

NUNSPEET - Om thuis net zulke lekkere pizza's te kunnen maken als die je tijdens je vakantie in Italië at, heb je minder spullen nodig dan je denkt. De pizzarette is een slim apparaat dat je ontslaat van het bouwen van een complete steenoven.

Ze zijn aan te schaffen in allerlei soorten en maten, voor elk gezelschap. Voor een exemplaar geschikt voor 2 personen zoek je even op ‘pizzarette 2 personen’ en voor een exemplaar voor 4 personen op ‘pizzarette 4 personen’. Wat heb je verder nog nodig om het zo populaire Italiaanse deeggerecht te maken?

Deegrecept: gebruik verse gist en het juiste bloem

Een pizzarette inspireert tot het maken van pizza's voor het hele gezin, maar het deeg kneden is ook een leuk klusje. Dit kun je eventueel aan de kinderen overlaten. Het moet tien minuten stevig gekneed worden en daarna minimaal een dag rusten. Je gebruikt verse gist en bloem van het type '00. Dit is verkrijgbaar in bijna elke supermarkt of groothandel. Het is ook mogelijk om deeg geportioneerd in te vriezen. Als je op een zondag niet weet wat 's avonds op tafel te zetten, ontdooi je gewoon een paar bollen pizzadeeg.

Samen genieten van een pizza

De pizzarette maakt het mogelijk om samen van één van 's werelds beroemdste gerechten te genieten. De (ontdooide) deegbollen gaan op een met bloem bestoven werkblad en kneed je in de gewenste vorm. Officieel wordt hierbij geen deegroller gebruikt. Kijk zo nodig even op een Italiaanse YouTube-kanaal hoe het moet. Daarna is het een kwestie van de pizza beleggen met je favoriete ingrediënten en bakken maar. Zo veel werk is het eigenlijk niet, goede voorbereiding is alles.

De saus is supersimpel

Doe niet te ingewikkeld over de saus, Italiaanse koks gebruiken ook tomatenpulp ('polpa') uit blik voor de pizza. Liefst van het merk Mutti. Deze doe je simpelweg in de blender met wat zout, olijfolie en behoorlijk wat knoflook: een per 100 ml pulp. Deze saus hoeft dus niet per se verwarmd te worden! terwijl de pizzabodem gaart, worden de saus en de toppings warm genoeg. Daarover gesproken, wist je trouwens dat de pizzarette 3 in 1 zich ook prima leent voor het grillen van groenten? Een pizza met verdure grigliate is populair in Italië: dun gesneden courgette, aubergine en paprika combineren heerlijk met het knapperige deeg en de tomatensaus.

Hou de ingrediënten Italiaans

Hoewel er veel discussie is over de ware oorsprong van de pizza - deze zou volgens velen niet in Napels, maar in Turkije het levenslicht hebben gezien - hebben de Italianen het gerecht populair gemaakt. Vanzelfsprekend bepaal je zelf wat je erop doet. Er bestaan zelfs varianten met ananas, shoarma of zelfs frikandellen, maar voor dat echte vakantiegevoel hou je je bij de toppings die ze in Italië op de kaart zetten. Daarin is al genoeg keus: van salami tot verse tomaten en van champignons tot aardappelschijfjes met rozemarijn.

Duik in de geschiedenis

Hoewel er maar drie 'echte' pizza's bestaan (de Margherita, de Marinara en de Napoletana), wordt er door Italiaanse koks eindeloos mee gevarieerd, alleen dan wel met de rem erop: het moet immers traditioneel blijven. Interessant is het sowieso om even in de ontstaansgeschiedenis van de pizza te duiken. Buon appetito!

Deel dit artikel