Walrus Olga in het Dolfinarium. Foto: Dolfinarium

Walrus Olga in het Dolfinarium. Foto: Dolfinarium

HARDERWIJK - Vanessa Schuurman was meer dan twintig jaar de vaste verzorger van walrus Olga in het Dolfinarium in Harderwijk. Het dier overleed dinsdag. De walrus was een icoon in het attractiepark. "Bezoekers natspuiten, daar was ze goed in."

Vanessa Schuurman was de vaste verzorger van Olga die 40 werd. "Ik kende haar daar 22 jaar van", vertelt de dierenverzorger op Radio Gelderland. "Olga was de moeder van de groep walrussen. Ze was ook de echte moeder van het mannetje hier, Nicolai."

Schuurman noemt Olga 'altijd ontzettend zachtaardig' en 'een heel fijn dier'.

Niet altijd meer meedoen

De iconische walrus deed vroeger altijd mee tijdens de voorstellingen. "De laatste tijd gebeurde dat wel minder", zegt de verzorger. "Veertig is voor een walrus echt heel oud. In overleg met de dierenarts lieten we haar het wat rustiger aan doen. Dat hoefde van Olga zelf niet, maar we moesten haar een beetje tegen zichzelf in bescherming nemen. Ze hoefde niet het platform op, maar mocht aan de rand blijven zitten en dan kreeg ze gewoon haar vis."

Alle dieren in het Dolfinarium hebben hun eigen specifieke geluidjes, gaat Schuurman verder. "Nicolai is bijvoorbeeld heel goed in fluiten, dat doet hij om indruk te maken op de vrouwtjes. Olga had een specifiek oe-geluid. Ze was van alle walrussen die we hier ooit hebben gehad de enige die dat deed."

Olga vond het fijn om de bezoekers nat te spuiten. "Daar was ze goed in en ook in het schudden van haar vet als ze op haar rug lag."

Ik heb een kat gehad die twintig is geworden en het voelt een beetje hetzelfde
Vanessa Schuurman, verzorger van walrus Olga

Nu de walrus er niet meer is, voelt Schuurman het verdriet van het gemis. "Ik heb een kat gehad die twintig is geworden en het voelt een beetje hetzelfde. Je werkt dag en nacht met zo'n dier. Je kent ze ook door en door."

Olga kwam vanuit de Verenigde Staten. "Ze was in 1982 gestrand en opgevangen door Sea World", legt Schuurman uit. "Ze zag er heel slecht. Uitzetten in het wild was daarom niet verantwoord. Toen is Olga als 2-jarige bij ons gekomen. Ze heeft hier 38 jaar geleefd en zorgde voor de eerste walrusbaby hier, dat was Nicolai. Voor mij is ze een bijzondere dame."

In het Dolfinarium at Olga makreel, zo'n 15 kilo per dag en in de winter wat meer dan in de zomer. Dat komt neer op meer dan tweehonderdduizend kilo vis. "Bizar", constateert Schuurman, "maar ze was het dubbel en dwars waard. We gaan haar enorm missen."

Zie ook: Walrus Olga (40) is dood: 'Ze was ontzettend lief en zachtaardig'

Deel dit artikel