Yuusuf geniet van de lessen in de vakantie. Foto: Omroep Gelderland

Yuusuf geniet van de lessen in de vakantie. Foto: Omroep Gelderland

HARDERWIJK - Vrijwel heel Gelderland heeft herfstvakantie, maar toch zijn er kinderen die deze week naar school gaan. Bij MBO Landstede in Harderwijk laten buitenlandse leerlingen zich extra bijspijkeren in een internationale schakelklas.

Er zitten kinderen uit onder meer Syrië, Eritrea, Polen en Oekraïne in de schoolbanken. Yuusuf komt uit Somalië en is heel fanatiek tijdens de les. "Het kofschip betekent dat het voltooid deelwoord met een 't' eindigt", antwoord hij op een vraag van juffrouw Joanne. Hij wil graag beter worden in Nederlands.

"Deze vakantieschool is ideaal voor mij. Ik kan alles leren wat ik wil leren, want ik wil beter grammatica leren en wil de taal beter leren uitspreken. Ik ben vorig jaar op 14 november naar Nederland gekomen. Het is een moeilijke taal, maar ik doe heel erg mijn best. Ik heb al verleden tijd en voltooide tijd geleerd. Juffrouw Joanne heeft mij dat geleerd en daarom zeg ik tegen haar: dankuwel."

Sociaal werk

Yuusuf doet er alles aan om zijn taal te verbeteren. Hij was er ook al iedere dag op de zomerschool. "Ik wil graag hier blijven wonen en een goed leven leiden. Ik wil graag iets doen in sociaal werk. Ik weet nog niet naar welke school ik dan ga. Daarom wil ik hier nu veel leren en het is ook nog gezellig met de andere leerlingen."

Leergierig

Megan van Barlingen is één van de docenten op de vakantieschool. "Ik vind het heel leuk om les te geven aan leerlingen van verschillende culturen. Leuk om daar veel van mee te krijgen en ze ook verder te helpen in de Nederlandse taal. Het is heel gevarieerd. Ze zijn heel gemotiveerd, ze willen zoveel mogelijk leren. Nederlands schrijven en lezen, grammatica, maar ook rekenen en klok kijken. Ze zijn heel leergierig."

Soms Engels nodig

"Het verschil in niveau is er wel, daarom hebben we ook verschillende klassen. Sommigen hebben het nodig dat je ook overschakelt op Engels, maar veel leerlingen begrijpen Nederlands al heel goed. Ik heb dit in de zomer ook al gedaan. De volgende vakantie ben ik er weer."

Deel dit artikel