Burgemeester Haseloop (rechts) leest een boekje met Sienna Dang. Foto: Omroep Gelderland

Burgemeester Haseloop (rechts) leest een boekje met Sienna Dang. Foto: Omroep Gelderland

HET LOO OLDEBROEK - Een boek lezen en gelijk een kop koffie komen drinken en bijpraten met dorpsgenoten. De minibibliotheek in dorpshuis Grinthuus op 't Loo moet helpen de lokale bevolking meer met elkaar in contact te krijgen. En het mooie is: de bibliotheek is volledig tot stand gekomen door werk van de inwoners van 't Loo zelf.

Gerri van de Streek is er de afgelopen tijd, samen met een paar andere vrijwilligers druk mee geweest. "Het begon allemaal met een gift van mensen hier uit het dorp. Zij hadden nog heel veel boeken die ze wilden doneren. Daar moest dan een bibliotheek van gemaakt worden."

Toen dorpsgenoten hoorden van het idee, werden veel meer boeken gedoneerd. "De kast was binnen de kortste keren vol, en de volgende kast ook. Ik heb er nog wat kasten bij mogen kopen van het bestuur van het dorpshuis, maar zelfs nu heb ik nog boeken in dozen zitten die ik niet kwijt kan. Ik heb 1051 boeken in totaal!"

Het initiatief is niet onopgemerkt gebleven. Burgemeester Tanja Haseloop kwam dinsdagmiddag naar de opening van de bibliotheek. "Juist omdat dit door de inwoners zelf is georganiseerd, en ook als doel heeft om voor verbinding te zorgen, wil ik hier graag bij aanwezig zijn", legt ze uit. Samen met de 3-jarige Sienna Dang mocht ze de sleutel van de deur naar de bibliotheek opendraaien. "Het is ook belangrijk dat kinderen leren dat ze hier boeken kunnen lenen, en gaan zien hoe leuk lezen is", zegt Haseloop.

Kijk naar een reportage over de nieuwe bibliotheek:

Met de bibliotheek worden twee vliegen in een klap geslagen: bewoners van 't Loo hoeven niet meer ver te reizen naar een bieb, én ze krijgen een kop koffie als ze boeken komen lenen, en kunnen dus gezellig met elkaar bijkletsen.

"Het dorpshuis is bedoeld als ontmoetingsplek voor jong en oud", zegt Van de Streek. "Hopelijk lukt het met de boeken ook om dat nog meer voor elkaar te krijgen." Voorheen moesten de bewoners naar Oldebroek of Wezep om een bibliotheek te bezoeken. "Dat is toch best ver als je niet zelf met de auto kunt."

Deze minibieb heeft natuurlijk niet alle boeken die een grote bieb wel heeft, en ook niet dezelfde faciliteiten. "De bibliotheek zelf blijft natuurlijk erg belangrijk voor ons", zegt Haseloop dan ook. "Maar dit soort lokale initiatieven is ook onbetaalbaar."

Deel dit artikel