ELBURG - Het college van burgemeester en wethouders van Elburg heeft besloten een pilot in te stellen voor de Vesting Elburg: komende jaarwisseling wordt de Vesting een vuurwerkvrije zone. Het besluit kwam voort uit een petitie van inwoners van de Vesting.

De vuurwerkvrije zone geldt van 31 december 2022 tot 1 januari 2023 2.00 uur. ‘Met het aanwijzen van de vuurwerkvrije zone willen we samen met inwoners en ondernemers de kans op gevaar, schade en overlast door vuurwerk verkleinen’, aldus burgemeester Jan Nathan Rozendaal. In alle andere delen van de gemeente Elburg mag er op de tijden van de vuurwerkvrije zone wel vuurwerk afgestoken worden.

Breed draagvlak

Burgemeester Rozendaal stelt dat er een breed draagvlak is voor het besluit: ‘We hebben dit jaar een petitie ontvangen waarin inwoners ons oproepen de Vesting als vuurwerkvrije zone te benoemen. Die petitie is ondertekend door 700 inwoners. We geven hier gehoor aan en zetten in op extra maatregelen.’ Deze extra maatregelen houden in dat, naast het instellen van de vuurwerkvrije zone, ook het toezicht geïntensiveerd wordt. Het extra toezicht begint al in de weken voor de jaarwisseling, zowel in de vorm van fysiek aanwezige beveiligers als in de vorm van cameratoezicht. Het doel van het extra toezicht is om te voorkomen dat men vuurwerkoverlast veroorzaakt en wanneer dat toch gebeurt de daders te kunnen identificeren.

Gezamenlijke klus

De gemeente Elburg noemt het verkleinen van de kans op vuurwerkoverlast een gezamenlijke klus. In samenwerking met de politie roept de gemeente de inwoners en ondernemers van Elburg daarom op om samen op te trekken, zowel door geen vuurwerk af te steken op plekken waar dat niet mag en door overlast direct te melden. Eigenaren van panden wordt tevens gevraagd om hun beveiligingscamera’s te melden bij de politie. Naast dit toezicht heeft een aantal Elburgers besloten om zelf een buurtpreventieteam te starten. Zij willen aanwezig zijn in de Vesting om in gesprek te gaan met overlastveroorzakers en zij zullen gevaarlijke situaties melden bij de handhavers.

Burgemeester Rozendaal benadrukt dat Oud en Nieuw voor iedereen een fijne avond moet kunnen zijn: 'Laten we met elkaar zorgen dat de komende jaarwisseling heel feestelijk verloopt, maar zonder vuurwerk in de Vesting. Door zoveel mogelijk samen op te trekken, kunnen we ons gezamenlijke belang benadrukken. Dat lukt ons vast en zeker!'

Thema-avond

Op donderdag 1 december staat een thema-avond gepland voor inwoners en ondernemers van de Vesting. Tijdens deze bijeenkomst staan de vuurwerkvrije zone, de aanpak van het vuurwerkoverlast en het gezamenlijke belang centraal.

Deel dit artikel