De herdenkingsplaats. Foto: RTV Nunspeet

De herdenkingsplaats. Foto: RTV Nunspeet

HULSHORST - Vrijdag 11 november, traditioneel de dag om de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog te herdenken, vond er een extra bijzondere herdenking plaats aan de Schapendrift in Hulshorst. Familieleden van een van de slachtoffers, Sergeant John Edwin Winn, was aanwezig bij de herdenkingsceremonie.

Bij het Lancaster monument in Hulshorst, gelegen aan de Schapendrift, vond de ceremonie plaats. Op deze plek stortte op 1 april 1943 om 07:22 uur een vliegtuig neer met zeven mannen er in. Een van deze mannen was Sergeant John Edwin Winn, op dat moment pas 22 jaar. Na een intensief onderzoek naar oorlogsslachtoffers die begraven liggen op de begraafplaats van Harderwijk, heeft de heer Ruud Slangen, tevens veteraan, familie van Sergeant Winn weten te achterhalen. Zij waren naar Nederland gekomen om bij de herdenking aanwezig te zijn.

Onderzoek naar oorlogsslachtoffers

Meneer Slangen vertelt dat op een dag toen hij over de begraafplaats liep en naar de oorlogsgraven keek bij zichzelf dacht: ‘Wie zijn jullie nou eigenlijk?’ Voor hem reden om zo veel mogelijk informatie over de slachtoffers te verzamelen en er achter te komen wie zij voor de oorlog waren. Op deze manier wil meneer Slangen de verhalen vertellen van de soms zelfs gezichtsloze slachtoffers die de oorlogen hebben gemaakt.

Herdenkingsceremonie

Op de plaats waar het vliegtuig en zijn bemanning is neergestort zijn nu zeven coniferen geplaatst met in het midden een gedenkteken. Op deze plek werd vrijdag stilgestaan bij de gebeurtenissen achter het monument. Burgemeester Blom hield een toespraak en richtte zich tot de familie van Sergeant Winn, de heer Ruud Slangen vertelde over de geschiedenis van Sergeant Winn, er werd een gedicht voorgelezen van Ina van de Velde en er werden bloemen gelegd. Er waren tevens leerlingen van de Prinses Beatrixschool in Hulshorst aanwezig. Leerlingen van de school zijn elk jaar bij wijze van afsluiting van een themaweek over oorlog aanwezig bij de herdenking van 4 mei die plaatsvindt aan de Schapendrift, maar waren nu speicaal voor deze bijzondere ceremonie ook aanwezig om bloemen te leggen.

Bekijk hieronder beelden van de herdenkingsceremonie:

Deel dit artikel