Tijmen vertelt over de Zonnehal. Foto: RTV Nunspeet

Tijmen vertelt over de Zonnehal. Foto: RTV Nunspeet

VIERHOUTEN - Na jaren is het eindelijk zover. De restauratie van de Zonnehal op de Paasheuvel gaat verder. In 2007 deed de Zonnehal mee in het tv-programma ‘de Restauratie’ van de AVRO om 1 miljoen euro te winnen voor het opknappen van de prachtige evenementenhal, maar het zag het geld aan zich voorbijgaan. Het proces loopt echter al veel langer dan vanaf 2007. Tijmen Kos vertelt dat hij zich al sinds 2001 vol passie en enthousiasme inzet voor het gebouw.

Tijmen legt uit dat de Zonnehal een uniek gebouw is: het staat op een bijzondere locatie en heeft een rijke historie. Niet alleen de details en architectuur, de Zonnehal is gebouwd naar de visie van de Amsterdamse School, maar ook het feit dat het het enige gebouw van zijn soort is in Nederland, maakt het speciaal. De bouw werd in 1938 georganiseerd door de Arbeiders Jeugd Centrale en het werd gebouwd door werklozen. Ook bijzonder aan het gebouw is dat het niet wordt ondersteund vanuit het midden tot het plafond, het zijn de gebinten die alles bij elkaar houden. Tijmen vertelde erover aan RTV Nunspeet:

De prijs die werd uitgereikt door het AVRO programma ging dus helaas voorbij aan De Zonnehal, maar het was wel het begin van een crowdfundingactie. Met die actie werd voldoende geld opgehaald om in 2012 een deel van de gebinten te vervangen, zodat het gebouw niet meer op instorten stond. In 2014 werd het dak vervangen, waardoor het gebouw ook bestand is tegen sneeuwval en sterke wind.

Karateristieke uitstraling

En nu is het dan eindelijk tijd om ook de voorgevel van het pand te gaan vernieuwen. Het wordt in oude glorie hersteld en de eerste stappen zijn gezet. De karakteristieke zon wordt hersteld met speciaal gekleurd kathedraalglas en ook de grote deuren worden vernieuwd. De kleuren van de Zonnehal worden weer zoals het in de jaren ‘50 was.

Als Tijmen vertelt over het pand, glundert hij. ‘Wat een mooi vooruitzicht dat de Zonnehal in 2023 weer voor een deel hersteld zal zijn!’ Het beeld van blije kinderen tijdens een kamp of evenement ziet hij helemaal voor zich. Want dat is waar Tijmen op hoopt; dat het gebouw na herstel weer te verhuren is, zodat het gebouw onderhouden kan worden. De locatie, vlak achter de Elspeetse Heide en tussen de bossen van Vierhouten, maakt dat plaatje compleet.

Deel dit artikel