NUNSPEET - Naar aanleiding van de Wereld Toilet Dag van 19 november maakte de Maag Lever Darm Stichting haar jaarlijkse onderzoek naar meest toiletvriendelijke Nederlandse gemeentes bekend. In de ranglijst van provincie Gelderland kwam Nunspeet op de derde plek, na buurgemeente Harderwijk en gemeente Druten.

Elk jaar rangschikt de Maag Lever Darm Stichting in samenwerking met de HogeNood-app, een app die toiletten in Nederland vindbaar maakt, de toiletvriendelijkheid van alle gemeenten in Nederland. Met een rapportcijfer van een 6,7 staat Nunspeet dit jaar op de derde plek in onze provincie. Landelijk waren de 666 toegekende punten goed voor de 27e plek. Nunspeet is daarmee maar liefst 52 plekken gestegen ten opzichte van de ranglijst van 2021. Deze grote stijging is echter niet genoeg om als beste Gelderlandse gemeente uit de bus te komen; die plek is met 686 punten een rapportcijfer van 6,9 naar gemeente Harderwijk gegaan. Landelijk is gemeente Veere het meest toiletvriendelijk met 824 punten en een 8,2 als eindcijfer.

Indicatoren

De ranglijst wordt bepaald aan de hand van zes indicatoren:

1) Het aantal inwoners per toilet (max. 300 punten)

2) De toegankelijkheid van de toiletten: urinoirs krijgen de minste punten, (rolstoel)toegankelijke toiletten de meeste (max. 300 punten)

3) De spreiding van de toiletten over de gemeente (max. 150 punten)

4) Het aantal openbare toiletten ten opzichte van het aantal opengestelde punten (max. 100 punten)

5) Het beleid van de gemeente (max. 100 punten)

6) Zelf gegevens kunnen toevoegen aan de HogeNood-app (0 of 50 punten)

Aan de hand van deze indicatoren geeft de lijst inzicht in hoe toiletvriendelijk de gemeenten in Nederland zijn. Dit inzicht is voor iedereen belangrijk stelt Ivo Thonon, woordvoerder van de Maag Lever Darm Stichting: ‘Toiletten zijn niet alleen van belang voor 3,5 miljoen buik- en blaaspatiënten, maar voor ons allemaal. Eén op de drie mensen geeft aan dat het tekort aan toiletten invloed heeft op hun levenskwaliteit. Het beperkt hun bewegingsvrijheid bij onder andere het winkelen, evenementenbezoek en het uitgaan’. Om die bewegingsvrijheid te vergroten wil de Toiletalliantie, een initiatief van de Maag Lever Darm Stichting, in stadscentra en recreatiegebieden om de 500 meter een toilet, zodat iedereen bij hoge nood snel bij een toilet in de buurt is.

Deel dit artikel