Anderhalve meter voorbij, maar wel verplicht toegangsbewijs horeca - RTV Nunspeet
Ankeiler: Vanaf volgende week zaterdag (25 september) is anderhalve meter afstand houden geen verplichting meer.

DEN HAAG - Vanaf volgende week zaterdag (25 september) is anderhalve meter afstand houden geen verplichting meer. Een coronatoegangsbewijs wordt wel verplicht bij onder andere horeca, bioscopen en professionele sportwedstrijden. Dat kondigde demissionair premier Mark Rutte dinsdagavond aan op de persconferentie over de coronamaatregelen.

Ondernemers zullen zelf bij bezoekers moeten controleren of zij een geldig bewijs hebben. Dat bewijs kan verkregen worden door een vaccinatiebewijs, testbewijs, of een vaccinatie in combinatie met een besmetting aan te tonen. Naast de CoronaCheck-app is ook een papieren bewijs voldoende. Meerdaagse evenementen kunnen doorgaan, zolang de organisatie iedere dag van het evenement de bewijzen controleert.

Van de mondkapjes in het openbaar vervoer en de taxi zijn we nog niet af, maar in het onderwijs mag vanaf zaterdag 25 september wel alles weer: mondkapjes, maximale groepsgrootte en afstand houden geldt dan niet meer. Bij basisscholen hoeft niet de hele klas meer in quarantaine na een besmetting.

Tijdelijk

"Het OMT vindt dat verantwoord als we tegelijkertijd, in risicovolle situaties, nog wel extra voorzichtig zijn door met een coronatoegangsbewijs te werken", zei Rutte dinsdagavond. "Het is niet de dag dat we teruggaan naar de situatie van vóór corona."

De premier benadrukte ook dat het niet de bedoeling is dat het coronatoegangsbewijs voor eeuwig blijft bestaan. "Dit is, net als alle andere maatregelen, een tijdelijke maatregel. Het is niet de bedoeling dat het toegangsbewijs een eigen Wikipediapagina krijgt."

Demissionair minister Hugo de Jonge sluit uit dat er een vaccinatieplicht komt. "Maar ik wil wel benadrukken dat vaccinatie de weg is naar de vrijheid."