Afdrukken
Ankeiler: De inzet van reservevoertuigen maakt dat de Nunspeetse brandweer weer bijna op de oude sterkte is als het gaat om de bestrijding van branden in de natuur.

- De inzet van reservevoertuigen maakt dat de Nunspeetse brandweer weer bijna op de oude sterkte is als het gaat om de bestrijding van branden in de natuur. Met het besluit deze voertuigen in te zetten heeft het bestuur van de Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland veel onrust weggenomen die was ontstaan na de aankondiging dat meerdere brandweerkorpsen voertuigen moesten inleveren.

Van een sterfhuisconstructie, zoals gevreesd door Evert Leusink van de ChristenUnie, is volgens burgemeester Breunis van de Weerd geen sprake. Er zijn gemiddeld altijd rond de tien reservevoertuigen binnen de regio aanwezig. Die worden ook ingezet als er onderhoud aan voertuigen moet plaatsvinden of als een voertuig moet worden gerepareerd.

Het kan alleen zijn dat er met twee mensen per wagen te veel wordt uitgerukt. Bij een brand in de natuur hoeven er maar vier mensen op de wagen te zitten, bij een reguliere brand gaat het om zes mensen. Partijen in de commissie algemeen bestuur hekelen het feit dat vooraf te weinig overleg is gevoerd met de postcommandant en de vrijwilligers. Waardoor bij de laatste de motivatie er onder dreigde te lijden.

Zorgen zijn er wel rond het onderhoud van brandgangen. Als voorbeeld wordt door Koos Meijer (CDA) de situatie rond camping Samoza in Vierhouten genoemd. Daar botsen de belangen van natuurorganisaties met het open houden van een pad aan de achterzijde van de camping dat van levensbelang is als vluchtroute voor de 5000 gasten van de camping bij een natuurbrand. Omschakeling van naald- naar loofhout moet op termijn het brandgevaar eveneens verminderen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 0341-258133 of stuur een mail: info@rtvnunspeet.nl.

Deel dit artikel