Afdrukken
Ankeiler: De SGP wil dat het college van B&W zwembad De Brake sommeert te stoppen met het controleren van de QR-code.

- De SGP wil dat het college van B&W zwembad De Brake sommeert te stoppen met het controleren van de QR-code. Het college is gevraagd om zo snel mogelijk het gesprek aan te gaan met het bedrijf over de controle van het coronatoegangsbewijs.

Harm Jan Polinder: “Deze week kreeg ik het signaal dat De Brake bij zwemlessen nog altijd om een coronatoegangsbewijs vraagt aan ouders en andere begeleiders. En dat terwijl de rechter twee weken geleden uitspraak heeft gedaan in een zaak in Hilversum, daaruit kwam naar voren dat zwemlessen gezien moeten worden als onderwijs en derhalve het tonen van een coronatoegangsbewijs niet noodzakelijk is.”

“Ik hoor van ouders dat kinderen al langere tijd niet naar zwemles kunnen of zelfs helemaal van zwemles afgehaald zijn. Ik vind dat schrijnend, dat raakt de veiligheid van deze kinderen. Dat is wat ons betreft onverantwoord”, aldus Polinder.

Volgens de fractievoorzitter zitten we voorlopig nog vast aan corona en kan dit ervoor zorgen dat kinderen helemaal niet leren zwemmen. “Het is tijd dat de veiligheid van onze kinderen óók gaat meetellen bij de beoordeling van maatregelen. Als ouders en begeleiders zich verder aan alle maatregelen houden én onderlinge afstand hanteren dan is de begeleiding van kinderen naar zwemles in onze optiek veilig te organiseren."

Directeur Titus Mennen van Sportbedrijf Nunspeet merkt weinig weerstand: "Sportbedrijf Nunspeet houdt zich aan de richtlijn zoals gesteld door het Ministerie van VWS, de VSG en het protocol verantwoord zwemmen dat de zwembadbranche steeds samenstelt en actueel houdt. De controle van CTB verloopt goed. Wij ontvangen zeer weinig negatieve reacties en tegelijkertijd wel veel steun en begrip voor de controle. Ouders werken samen om de kinderen begeleid naar binnen te brengen. De presentie tijdens de lessen is goed."

De Brake baseert zich op de reactie van VSG:

De uitspraak over het verplicht controleren van het coronatoegangsbewijs (CTB) van de voorzieningenrechter Midden-Nederland op 28 december in een zaak rondom het leszwemmen in een zwembad in Hilversum is bestudeerd door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV).

Het NCTV stelt dat:

de uitspraak geen gevolgen heeft voor het nu geldende landelijke beleid rondom zwembaden;

het betreffende zwembad (bijna) uitsluitend gebruikt wordt voor de zwemdiploma’s A, B en C en daar ook specifiek op is ingericht;

zwembaden over het algemeen locaties voor sportbeoefening zijn, waar óók zwemles wordt aangeboden;

de CTB-plicht vanaf 18 jaar blijft gelden voor de publieke binnenruimte van een locatie voor sportbeoefening (waaronder ook de kleedkamers);

de huidige regel, waarbij de CTB-plicht geldt, daarom voor de zwembaden overeind blijft.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 0341-258133 of stuur een mail: info@rtvnunspeet.nl.

Meer over

Deel dit artikel