Afdrukken
Ankeiler: Het Oogstfeest van Boerderijmuseum de Bovenstreek in Oldebroek gaat ook dit jaar niet door.

- Het Oogstfeest van Boerderijmuseum de Bovenstreek in Oldebroek gaat ook dit jaar niet door. Waar de afgelopen twee jaar corona ervoor zorgde dat het goedbezochte festijn niet doorging, is dit jaar de hitte de boosdoener. "De dieren mogen niet vervoerd worden met deze temperaturen."

Het is een grote teleurstelling voor de organisatie. "We zijn hier al vanaf februari mee bezig", vertelt Alice van Beek. "Er gaat veel werk in de organisatie zitten. Vandaag hebben we een spoedoverleg gehouden, vanwege de warmte. En eigenlijk konden we maar één ding besluiten."

Normaal gesproken komen er verschillende dieren naar het Boerderijmuseum. "Maar die mogen niet vervoerd worden als het warmer is dan 30 graden", legt Van Beek uit. "De afgelopen dagen hebben alle eigenaren van de dieren daarom afgezegd. Dat zou betekenen dat er helemaal geen dieren bij het Oogstfeest zouden zijn."

Drie keer op rij geannuleerd

En dat niet alleen. "Ook de klederdrachtgroepen hebben afgezegd. Met deze warmte is het niet verantwoord om hier de hele dag in de hitte te staan." Geen dieren, geen boerenklederdracht: er zou maar weinig overblijven van het Oogstfeest. "En dus moeten we het helaas, voor de derde keer op rij, annuleren. Dat doet pijn."

Het Oogstfeest is één van de grootste evenementen van het Boerderijmuseum. Op het programma stonden dit jaar onder meer een show met kleindieren van kinderen, een vee-, schapen- en ponykeuring, klederdrachtshows en een show met oude tractoren en boerderijmachines. Ook worden oude ambachten tijdens het Oogstfeest altijd in het zonnetje gezet, en is te zien hoe rogge gemaaid wordt. Het Oogstfeest is voor het Boerderijmuseum jaarlijks een belangrijke bron van inkomsten.

Meer over

Deel dit artikel