Nachtopvang voor dak- en thuislozen Harderwijk wordt verbouwd - RTV Nunspeet

HARDERWIJK - De nachtopvang aan de Thorbeckelaan in Harderwijk wordt begin 2021 verbouwd. Op deze locatie worden mensen op die dak- en thuisloos zijn opgevangen. ‘We zijn er voor mensen die tijdelijke opvang nodig hebben om hun leven weer op de rit te krijgen. Met de verbouwing gaan we de opvang verbeteren en kunnen we mensen opvangen in een meer schone en veilige omgeving. Ons streven is om in het voorjaar van 2021 de verbouwing te hebben afgerond’, aldus regiomanager Rob Oostdam.

Van de slaapzalen worden individuele kamers gemaakt. Dit is beter voor de gezondheid en voor de coronamaatregelen om de afstand van 1,5 meter te bewaren. Ook bevordert een eigen kamer het herstel van de mensen die zij tijdelijk opvangen. Op een individuele kamer komen mensen beter tot rust en van daar uit krijgen ze meer de ruimte en de gelegenheid om aan hun herstel te werken en de volgende stap in hun traject te zetten. Het adviesrapport van de Raad Volksgezondheid & Samenleving zegt: ‘Herstel begint met een huis.’ ‘Wij doen er een stap aan vooraf en zeggen: Herstel begint met een eigen kamer’.

De nachtopvang wordt een voorziening waar Iriszorg mensen 24 uur gaat opvangen. Zo hoeven mensen overdag niet de straat op, maar kunnen ze uit de gejaagdheid van hun leven stappen en aan zichzelf werken. De verruiming van de opvang draagt na verwachting ook bij aan de vermindering van overlast door dak- en thuislozen op straat. Tijdens de verbouwing kunnen ze mensen blijven opvangen op dezelfde locatie, in een ander deel van het pand.

In de regio Noord-Veluwe organiseren zes gemeenten samen de maatschappelijke opvang en het beschermd wonen: Elburg, Ermelo, Harderwijk, Nunspeet, Oldebroek en Putten. Gemeente Harderwijk is centrumgemeente voor de regio waar het gaat om de maatschappelijke zorg en beschermd wonen. Het plan tot deze verbouwing is gezamenlijk tot stand gekomen.

Het kabinet heeft voor de aanpak van dak- en thuisloosheid een financiële impuls beschikbaar gesteld waarvoor samen een plan is ingediend. Deze aanvraag is toegekend en met deze middelen en bijdrage van centrumgemeente Harderwijk wordt de verbouwing gerealiseerd.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 0341-258133 of stuur een mail: info@rtvnunspeet.nl.