NUNSPEET - Ouderen zijn steeds vaker de dupe van verborgen leed. Ongeveer één op de twintig ouderen krijgt te maken met onprettige situaties. Denk hierbij aan schelden, hardhandig vastpakken, verwaarlozing of het misbruiken van de pinpas. Vaak vindt dit achter de voordeur plaats. Om aandacht te vragen voor dit leed zijn zes gemeenten uit de regio Noord-Veluwe gestart met de #VerborgenLeed.
De gemeenten Harderwijk, Ermelo, Nunspeet, Elburg, Oldebroek en Putten vragen aandacht voor verschillende vormen van ouderenmishandeling, zoals financiële uitbuiting en ontspoorde mantelzorg. Ze vertellen slachtoffers, de mensen on hen heen en professionals waar ze op moeten letten om zorgwekkende situaties te ontdekken. Door voorlichtingsmateriaal te maken komen de gemeenten ook in actie. Dit doen ze ook door mensen in contact te brengen met hulporganisaties.
Op de website van de gemeente Harderwijk staan verborgen verhalen. Ouderen vinden het vaak lastig om te praten over de situatie. Een voorbeeld van een verborgen verhaal is die van meneer Bronkhorst uit Elburg. Cor woont samen met zijn vrouw Elizabeth. Zij is chronisch ziek. Elizabeth heeft veel zorg nodig en Cor is haar mantelzorger. Op de site staat het volgende. Cor vertelt: "Toch merk ik ook dat het me steeds zwaarder valt, al dat zorgen. Het drukt een stempel op hoe ik me voel. Els heeft me heel erg nodig en laat dat goed merken. Ze zegt vaak dingen als: ik kan niet zonder je, ik wil niet dat je dit of dat doet. Ze heeft zelfs wel eens gezegd dat het mijn schuld zou zijn als ze zou vallen en niet meer overeind zou kunnen komen als ik van huis was. Dat raakt me." Na een goed gesprek met een maatschappelijk werker zijn ze tot de conclusie gekomen dat meneer Bronkhorst wat meer tijd voor zichzelf moet nemen en gaat praten met een therapeut. Dit is maar één van de vele verhalen.
De zes gemeenten vragen met deze campagne meer aandacht en alertheid over het onderwerp en hopen het verborgen leed zichtbaar te maken. Op de sites van de gemeenten staan voor ouderen, mantelzorgers, familieleden en zorgprofessionals tips over hoe om te gaan met verborgen leed.
💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: info@rtvnunspeet.nl of bel: 0341-258133