Kun je beter een nieuwe of tweedehands auto kopen? - RTV Nunspeet

Foto: RTV Nunspeet

Foto: RTV Nunspeet

Kun je beter een nieuwe of tweedehands auto kopen?

 Of je je auto nou in de prak gereden hebt, hij er gewoon mee opgehouden is of niet meer door de APK komt zonder je hele bankrekening leeg te trekken; het kopen van een nieuwe auto kan best een heel gedoe zijn. Er zijn mensen die zweren bij een tweedehandsje en er zijn mensen die absoluut de eerste willen zijn die hun handen als eigenaar op het stuur leggen. Maar wat is nou eigenlijk de beste keuze? Hieronder lees je de voor- en nadelen van een nieuwe of tweedehands auto kopen.

De kosten

 Als je een gloednieuwe auto de showroom uit rijdt moet je natuurlijk negen van de tien keer dieper in je portemonnee tasten dan wanneer je een tweedehands auto aanschaft. Ook de afschrijvingskosten van een nieuwe auto zijn erg hoog. Bovendien moet je ook de autoverzekering berekenen en dan kom je bij een nieuwe auto doorgaans een stuk hoger uit dan bij een tweedehands auto. Je zou zeggen dat je dan qua onderhoudskosten met een nieuwe auto veel beter uitkomt dan bij een tweedehands, maar dat is niet helemaal gezegd. Uit onderzoek van de Britse krant de Daily Mail kwam namelijk dat vooral nieuwe auto’s vaker in de werkplaats van de garage staan vanwege een verstoring in, met name, de elektra. Bij een tweedehands auto zul je echter ook kosten kwijt zijn aan onderhoud en zul je bepaalde onderdelen zoals de olie, banden of bougies eerder moeten vervangen.

Uiterlijk van je auto

Je betaalt dan voor een nieuwe auto meer bij de aanschaf en voor de autoverzekering, maar daar staat wel tegenover dat jij zelf precies kunt kiezen wat je wilt hebben. Van de kleur van de carrosserie tot het type bekleding. Jij hebt de touwtjes in handen en bepaalt. Je hoeft helemaal geen concessies te maken want eigenlijk is alles mogelijk; handgeschakeld of automaat, benzine, diesel of elektrisch, een lekker sportief model of juist eenvoudig en duurzaam. Maar ook met tweedehands auto’s is de keuze enorm. Vooral wanneer je even de tijd neemt voor je zoektocht kun je meestal prima een auto naar wens vinden. Er zijn tig gecertificeerde dealers en websites te vinden waar je rond kunt kijken tot je vind waar jij naar op zoek bent.

Schade

Als je een gloednieuwe auto naar huis rijdt dan kun je er zeker van zijn dat er geen krasje op zit, dat het interieur vlekkeloos is en natuurlijk die heerlijke nieuwe autogeur heeft. Bovendien heb je op een nieuwe auto altijd garantie. Hoe lang deze duurt en wat daar precies onder valt verschilt per dealer en merk. Bij een tweedehands auto heb je eigenlijk altijd wel te maken met gebruikerssporen, want je bent immers niet de eerste die er in rijdt. Soms kun je bij een tweedehands dealer ook een garantie krijgen op je tweedehands auto. Die is vaak wel veel korter dan de garantie op een nieuwe auto.

Brandstof, bijtelling en een beter milieu

Ook de kosten van brandstof moet je meenemen wanneer je twijfelt tussen een nieuwe of tweedehands auto. Omdat een nieuwe auto aan allerlei eisen moet voldoen is hij een stuk zuiniger in verbruik dan een (vooral hele oude) tweedehands auto. Dat zorgt er niet alleen voor dat je minder vaak bij het tankstation staat, maar ook dat je minder CO2 uitstoot veroorzaakt en dus jouw steentje bijdraagt aan een schonere wereld. Dat kan ook nog eens gunstig uitpakken voor de bijtelling. Ook bij tweedehands auto’s kun je natuurlijk zoeken naar een zuinig exemplaar en zo besparen op de brandstofkosten.

 

Deel dit artikel