Oranje Fonds op zoek naar kanshebbers Appeltjes van Oranje 2021 - RTV Nunspeet

Foto: RTV Nunspeet

Foto: RTV Nunspeet

Sinds de start van oktober is het Oranje Fonds op zoek naar bijzondere projecten uit Nunspeet die kanshebber zijn voor een Appeltje van Oranje 2021.

Het thema van dit jaar is ‘Mentale Kracht’. De prijzen staan in het teken van projecten die ervoor zorgen dat mensen met mentale problemen weer goed in hun vel komen te zitten. Projecten kunnen zich hier momenteel voor aanmelden.

Belemmering door mentale gezondheid

Een depressie, eetstoornis, dwangneurose of paniekaanvallen: het kan iedereen overkomen. Mentale klachten kunnen van tijdelijke aard zijn of een leven lang op blijven spelen en komen voor in alle delen van de samenleving. Gelukkig zijn er in Nederland veel projecten die deze mensen op vrijwillige basis ondersteunen en ze weer helpen om mee te doen in de maatschappij. Ook is het met de goedkoopste zorgverzekering al mogelijk om goede psychische hulp te krijgen bij mentale klachten. De huisarts is altijd het startpunt voor zorg, van welke klachten er ook sprake is. Dit jaar maken de projecten die zich richten op mentale gezondheid kans op een Appeltje van Oranje.

Betrekken bij de samenleving

Voor mensen die kampen met mentale problemen is het erg waardevol wanneer iemand de moeite neemt om ze te betrekken bij de samenleving. Vrijwilligers spelen hierin een zeer grote rol, want het is ook belangrijk om steun te krijgen van iemand die geen professionele zorgverlener is. Dit maakt het mogelijk om mensen met mentale problemen in hun kracht te zetten en ervoor te zorgen dat ze weten dat ze zichzelf mogen zijn.

Appeltjes van Oranje

Jaarlijks worden de Appeltjes van Oranje uitgereikt aan drie projecten die op een succesvolle manier verschillende groepen mensen verbinden. Ook initiatieven die ervoor zorgen dat mensen weer mee kunnen doen in de maatschappij kunnen worden beloond met een Appeltje van Oranje. De winnaars krijgen een uniek bronzen beeldje gemaakt door Prinses Beatrix, met daarbij een geldprijs van 15.000 euro. Koningin Máxima reikt ieder jaar de prijzen uit, behalve wanneer het een lustrumjaar betreft. In lustrumjaren neemt Koning Willem-Alexander de eer op zich.

Het Oranje Fonds heeft als doel om een sociale samenleving te bouwen en zit onder andere ook achter NLdoet. Een samenleving waarin iedereen mee kan doen en mensen er voor elkaar zijn. Het fonds versterkt, ondersteunt en mobiliseert zoveel mogelijk partijen die ervoor zorgen dat niemand buiten de boot valt. Deze steun bestaat uit advies, kennis, inspiratie en geld. Het Oranje Fonds kan zijn activiteiten uitvoeren dankzij sponsoring uit onder andere de Nederlandse Loterij, vrienden en bedrijven die het fonds steunen. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima hebben de speciale rol van beschermpaar van het Oranje Fonds.

Deel dit artikel