Vijf tips tegen eenzaamheid tijdens de lockdown - RTV Nunspeet

Vijf tips tegen eenzaamheid tijdens de lockdown Foto: RTV Nunspeet

Vijf tips tegen eenzaamheid tijdens de lockdown Foto: RTV Nunspeet

Weinig sociale contacten, geen activiteiten, angst, het zijn allemaal dingen waar we tijdens de lockdown mee te maken hebben. Steeds meer mensen voelen zich eenzamer dan ooit.

Eenzaamheid is een probleem wat ook voor de coronacrisis al speelde in onze maatschappij. Sommige mensen hebben nou eenmaal weinig sociale contacten en voelen zich daarom verdrietig. Was je voor de crisis al eenzaam, dan is het nu misschien nog wel moeilijker, omdat er zo weinig kan. Kleine dingen kunnen verschil maken, maar wat kan je zoal doen? Hierbij vijf tips die verandering teweeg kunnen brengen. 

  1. Zoek uit waarom je eenzaam bent 

Ben je eenzaam omdat je sociale contacten mist? Of ben je eenzaam vanwege je emotionele toestand. Zoek uit waar het gevoel precies vandaan komt. Bij ouderen zie je dat ze eenzaam zijn omdat ze weinig sociale contacten hebben. Bij jongere mensen ligt het meestal op het emotionele vlak. Die hebben het gevoel dat ze een buitenbeetje zijn. Wanneer je weet waar het probleem ligt kan je er specifiek iets aan doen. 

  1. Kleine dingen maken het verschil

Het goede nieuws is dat je aan allebei de vormen van eenzaamheid iets doen. Tijdens de lockdown is het lastig om op bezoek te gaan. Een telefoontje kan uitkomst bieden. Het lijkt iets kleins, maar degene die eenzaam is heeft er baat bij. Datzelfde geldt voor een kaartje sturen. 

Bij emotionele eenzaamheid is het iets lastiger, omdat deze persoon wel contacten heeft, maar er zich niet bij voelt horen. Zo’n iemand kan je helpen door dingen te doen die wel aansluiten bij de interesses van diegene. Iemand die gek is op tassen kan het erg leuk vinden als je een keertje met een tip komt over een online tassenwinkel waar je een exclusieve herschel tas of een bijzondere schoudertas kan kopen. Als het maar iets is wat aansluit bij wat diegene leuk vindt. Ben je zelf iemand die emotionele eenzaamheid ervaart, wacht dan niet af, maar kom zelf in actie. 

  1. Creëer een vast patroon 

We leven in een onzekere tijd en dat heeft effect op de mensen die al eenzaam waren. Daarnaast heb je een groep mensen die juist eenzaam zijn geworden tijdens de lockdown. Het is belangrijk om een vast ritme te hebben, ook nu. Op bezoek gaan is lastig, maar zwaaien voor iemands raam kan wel of op afstand met elkaar praten via de voordeur. Maak jij iedere dag een lange wandeling met je waterdichte rugzak en weet je dat je langs een huis komt van een eenzaam persoon? Zwaai dan iedere dag naar diegene. Of bel iedere week je opa of oma op en vraag hoe het met ze gaat. Wanneer je dit op vaste tijdstippen doet wordt krijgt het leven van eenzame mensen meer zin. 

  1. Activiteiten ondernemen

Denk niet aan de dingen die nu niet kunnen, maar ga iets doen wat wel kan. Hou je van sporten in de sportschool? Sport dan thuis voor de televisie. Koop een goede mat en kies een work-out uit die je via YouTube kan volgen. Naast sporten zijn er zat andere dingen te bedenken. Wanneer je van koken houdt pak dan eens goed uit met een moeilijk recept. Daag jezelf uit. Je zal merken dat je door dingen te doen je minder eenzaam voelt. 

  1. Ga wandelen met iemand 

Wanneer je alleen woont en je behoefte hebt aan een praatje vraag dan eens iemand of hij of zij een wandeling met je wil maken. Bezoek ontvangen is nu niet verstandig, maar in de buitenlucht kan je best met iemand een wandeling maken. Niets helpt beter tegen eenzaamheid dan erover te praten. 

Deel dit artikel