RTV Nunspeet - Nieuws

Arts en tandarts Haverkamp slaan nieuwe wegen in Foto: RTV Nunspeet

Arts en tandarts Haverkamp slaan nieuwe wegen in Foto: RTV Nunspeet

NUNSPEET - Sinds begin januari is de tandartsenpraktijk van Jan-Albert Haverkamp in de Eecken gesloten. Fysieke problemen (na operatie aan de hand) hebben hem tot dit besluit gebracht. De patiënten zijn overgezet naar de tandartsenpraktijk van Dental Clinics in Nunspeet. Sinds mei 2019 heeft echtgenote Sylvia ook al haar artsenpraktijk beëindigd. Beiden hebben een nieuwe koers naar de toekomst uitgezet.

Na een burn-out was het voor Sylvia Haverkamp duidelijk dat ze niet terugkeerde in haar huisartsenpraktijk. Ze werkt nu voor de huisartsen coöperatie Medicamus, waar ze zich bezighoudt met ICT-zaken. Sylvia Haverkamp: “Het was wel even wennen, in het begin miste ik de patiënten wel, maar dat begint al minder te worden. Ik heb mijn werk met hart en ziel gedaan, maar ik denk dat het een goede keus is geweest.” In 1988 studeerde Sylvia Haverkamp af als basisarts en in 1991 begon zij de opleiding voor huisarts. Ze werkte bij huisarts Jansen en nam in 1996 zijn praktijk over en maakte snel daarna de overstap naar De Eecken. Er is nog geen opvolger voor haar praktijk, die nu door waarnemers wordt ingevuld.

Jan-Albert Haverkamp begint in 1987 met een vrije vestiging als tandarts op een bovenverdieping van een huurwoning in de Kuyperstraat in Nunspeet. Beiden studeerden op de Vrije Universiteit Amsterdam waar af en toe hun colleges tandheelkunde en geneeskunde samenvielen. Ze raakten verliefd, verloofd en getrouwd (in 1988). Na zijn afstuderen moest gezocht worden naar een plek om zich te vestigen. Sylvia studeerde nog en er moest brood op de plank komen. Er was een overschot aan tandartsen en een plek vinden was lastig. Jan-Albert: “Een collega in Harderwijk tipte me dat er mogelijk in Nunspeet nog wel ruimte was voor een nieuwe tandarts. Er werd een slaapkamer ingericht als praktijkruimte. We waren jong en onbezonnen, maar hebben onze weg gevonden.”

Centrale plek

Het voordeel van Nunspeet, centraal gelegen, was dat het voor Sylvia makkelijker zou worden na het afstuderen een plek te vinden. “De tandartsenpraktijk begon te lopen en ik werd al snel opgenomen in de waarnemers kring. Opvallend was dat ik veel angstige patiënten kreeg in de praktijk. Een gevolgde cursus hypnose kwam daarbij goed van pas om rust te creëren.”

Nieuwbouw

In 1996 werd het initiatief genomen om nieuwbouw te plegen en een gezondheidscentrum te bouwen. Dokter Marten Geuze was hierin een voortrekker. Hij heeft er slechts een half jaar van mogen genieten. “Zijn gewelddadige dood heeft bij ons en veel anderen een enorme impact gehad. Dat heeft er flink in gehakt. Toen de nieuwbouw gerealiseerd was hebben wij beiden ons praktijk daar ondergebracht. We hebben daarbij veel zelf mee kunnen denken aan de inrichting van de ruimtes. Zo ben ik in de hoek gaan zitten omdat ik graag wat uitzicht wilde. Daar is dus nu een eind aan gekomen. De lichamelijke terugslag na de operatie heeft ervoor gezorgd dat ik nu mijn praktijk heb overgedragen aan Dental Clinics.”

Afscheid en toekomst

“Ik kan niet zomaar afscheid nemen van tandarts zijn. De praktijkruimte wordt vooralsnog gehandhaafd voor bijzondere situaties als ingewikkelde wortelkanaalbehandelingen van patiënten die doorverwezen worden. Dat kan ik dan beter doseren. Ook ga ik kijken of ik lessen kan gaan geven aan de universiteit. Daarnaast heb ik een leuke hobby, fotografie. De foto’s in de Eecken zijn werken van mij. Mediation lijkt mij ook leuk om iets mee te doen. Met de mooie baan van mijn vrouw en mijn besluit om te stoppen, hebben we ons dus beiden gericht op de toekomst. Ik mis de patiënten verschrikkelijk, maar door omstandigheden word je gedwongen ingrijpende beslissingen te nemen. Op deze manier hopen we nog fijne jaren te beleven in wat rustiger vaarwater.”

Deel dit artikel