Samen op vakantie (geld) - RTV Nunspeet

Samen op vakantie Foto: Foto:Pexels

Samen op vakantie Foto: Foto:Pexels

NUNSPEET - Je vakantie gaat dit jaar misschien even iets anders. Dat betekent ook iets voor je financiën. Misschien blijf je toch thuis of in eigen land? Heb je je vakantie al (aan)betaald en krijg je het geld terug? Dan is nu ook het moment om eens te kijken hoe je met je (vakantie)geld om gaat.

Misschien vind je het een lastig onderwerp. Dan ben je niet de enige. Geldzaken bespreken blijkt een van de lastigste dingen binnen een relatie. Dat blijkt ook uit het feit dat geldzaken in de top 3 staat van oorzaken van relatieproblemen. Te veel, te weinig of een onevenwichtige verdeling; het zijn allemaal oorzaken dat je je niet op je gemak voelt en dat de stress in je relatie binnen kan sluipen.

Start bij 1

Op 1 in jullie relatie staat vast niet je huishoudboekje. Als het goed is staat je relatie (jullie samen dus) op de eerste plaats. Want eerlijk is eerlijk, geld is wel een belangrijke factor maar je relatie draait niet om geld maar om liefde. Door geld te zien als een middel, kun je makkelijker jezelf loskoppelen van de betoverende eigenschap die geld op jou of je partner kan hebben. Zet je relatie, elkaar dus, daarom altijd boven de geldzaken.

Het geheim

Nog een oorzaak van relatieproblemen is ‘niet met elkaar praten’. Tenminste niet over de dingen die er echt toe doen of die je dwars zitten. Geldzaken kan daar één van zijn. Door niet over geldzaken te praten, verhoog je de kans op financiële problemen. En die zorgen dan weer voor ruzie. Heb je beide inzicht in de financiën, dan kun je de verantwoordelijkheden die dit met zich meebrengt, delen. En bedenk daarbij dat het jullie beide aangaat en er dus eigenlijk geen geheimen of onduidelijkheden zouden moeten zijn.

TIP: Bespreek je geldzaken nooit tijdens of net na een ruzie of wanneer je partner onnodige dingen heeft gekocht waar jij het niet mee eens bent. Wacht beter even tot de rust weer terug gekeerd is en voer dan samen een goed en open gesprek.

Vakantiegeld

Worden de plannen voor de vakantie anders en hou je nu wat geld over? Dan is dit het moment voor je spaarportje voor als er wat gebeurt. Een reservepotje geeft je namelijk rust. Elke maand wat opzij zetten zodat je weet dat je je geen zorgen hoeft te maken als er iets stuk is of als er inkomen wegvalt, maakt dat je makkelijker in het leven staat en dus ook in je relatie.

Was de vakantie al een dingetje dit jaar omdat de plannen die jullie hadden de financiën te buiten gingen? Ook dan is het goed om er eens samen voor te gaan zitten. Want leuke dingen doen, een weekendje of weekje weg is een boost voor jullie beiden. Samen een potje maken voor deze uitgaven is dan een goed idee. Openen een extra rekening voor dit soort doelen en maak elke week of maand een bedrag over. Je kunt ook een paar keer per maand een klein bedrag storten. Zo voel je bijna niet dat er iets van de rekening gaat, terwijl je saldo in het potje lekker blijft groeien.

Investeren in rust

Nog belangrijker is je vorm waarin je je relatie giet. Welke samenlevingsvorm bij jullie past is afhankelijk van jullie wensen. Een notaris kan je antwoord geven op de voor- en nadelen van de diverse vormen en kan je ook antwoord geven op de vraag wat de kosten geregistreerd partnerschap of de samenlevingscontract kosten zijn, of het verstandig is om testamenten te laten maken en wat gebeurt er bij het moment van een geregistreerd partnerschap ontbinden? Door vooraf samen over jullie individuele wensen te praten, maak je een en ander inzichtelijker en makkelijker en kom je bij de notaris makkelijker tot de voor jullie beste oplossing.

Deel dit artikel