Samoza en Mennorode krijgen eigen bluswatervoorziening - RTV Nunspeet

Sneller bluswater voor de brandweer bij Samoza en Mennorode. Foto: Gemeente Nunspeet

Sneller bluswater voor de brandweer bij Samoza en Mennorode. Foto: Gemeente Nunspeet

NUNSPEET - In de gemeente Nunspeet is een natuurbrand in droge periodes één van de grotere risico’s. Bij het bestrijden daarvan is snel en veel water nodig. Voor een adequate bluswatervoorziening voor de bestrijding van (natuur)branden moeten op de locaties Samoza (Vierhouten), Mennorode en Schapendrift (Elspeet) brandputten worden gerealiseerd. Dinsdagmiddag is een overeenkomst ondertekend waarin afspraken zijn gemaakt tussen de gemeente en betrokken partijen.

Omdat de eigenaren van recreatieterrein Samoza, de heer Schiphorst, en Hotel en Congrescentrum/camping Mennorode, de heer Van der Geest, belang hebben bij de aanwezigheid van brandputten op/nabij hun terrein, zijn met hen afspraken gemaakt over de realisatie van de brandputten. Beiden betalen ook mee aan de realisatie er van. De brandputten worden voorzien van een elektrische pomp zodat de brandweer bij aankomst met ‘één druk op de knop’ kan beschikken over bluswater (90 m3/h).

De gemeente is verantwoordelijk voor de aanleg en het onderhoud, Mennorode en Samoza dragen zorg voor een goede bereikbaarheid van de brandputten. Ook is vastgelegd dat de brandweer de putten mag gebruiken bij branden, maar ook bij een oefening of tijdens een opleiding.

“Zo heeft de brandweer sneller bluswater ter beschikking, wat ook weer van belang is voor deze beide bedrijven. Een prachtig staaltje van gezamenlijk verantwoordelijkheid nemen. In ben trots op beide bedrijven”, aldus wethouder Marije Storteboom.

Deel dit artikel