Zo verliep de dag voor de Gelderse sporters op de Spelen - RTV Nunspeet

Nyls Korstanje (links) met zijn ploeggenoten. Foto: ANP

Nyls Korstanje (links) met zijn ploeggenoten. Foto: ANP

TOKIO - Merel Smulders zorgde vrijdag voor een nieuwe Gelderse medaille. Vandaag kunnen er zomaar nieuwe medailles bijkomen, of er worden minstens stappen gezet naar nieuwe plakken. Kijk hieronder naar de meest actuele stand van zaken.

Eventing (paardensport)

Amazone Merel Blom uit Aalten kwam vannacht in actie op het eerste onderdeel bij eventing (paardensport). Ze staat nu 21e. Bij de dressuur noteerde Blom met haar paard The Quizmaster ruim 31 strafpunten. Blom moet met haar paard ook nog een terreinproef en een springparcours rijden. De combinatie die de minste strafpunten behaalt over de drie onderdelen, is de winnaar.

Atletiek

Atlete Nadine Visser uit Arnhem heeft de halve finales bereikt van de 100 meter horden. De 26-jarige atlete rende naar de tweede plaats in haar serie in een uitstekende tijd van 12,72. De Costaricaanse Andrea Vargas was net iets sneller: 12,71. Een plek bij beste vier volstond om door te dringen naar halve finales, die op zondag zijn.

Zwemmen

In het olympische zwembad van Tokio heeft de Nederlandse gemengde estafetteploeg, met Nijmegenaar Nyls Korstanje, geen medaille kunnen veroveren op de 4x100 wissel. Kira Toussaint (rug), Arno Kamminga (school), Korstanje (vlinder) en Femke Heemskerk (vrije slag) eindigden in de finale van dit nieuwe onderdeel van de Spelen als zesde in 3.41,25. Het goud was voor Groot-Brittannië, dat een nieuw wereldrecord liet noteren (3.37,58). China pakte het zilver (3.38,86), vlak voor Australië (3.38,95).

Zeilen

Annette Duetz uit Zeddam ligt op koers voor een medaille. Zelfs voor goud. Samen met Annemiek Bekkering gaat ze als koploper de medalrace in de 49er FX van maandag in. In de laatste drie races kwamen de Braziliaanse titelverdedigsters Martine Grael en Kahena Kunze vandaag wel op gelijke hoogte met eveneens 70 punten. Maar alles is dus nog mogelijk, maandag.

Hockey

De Nederlandse hockeyvrouwen, met Xan de Waard uit Renkum en Sanne Koolen uit Nijmegen, hebben ook de vijfde en laatste groepswedstrijd gewonnen. Het team van bondscoach Alyson Annan was met 3-1 te sterk voor Duitsland, dat de eerste vier duels eveneens had gewonnen. Oranje ontloopt dankzij de overwinning Argentinië in de kwartfinales en speelt maandag tegen Nieuw-Zeeland. Nederland en Duitsland komen elkaar, als ze allebei hun kwartfinale winnen, in de halve finales weer tegen.

Handbal

Tot slot speelden de Nederlandse handbaldames een kraker tegen Noorwegen. Dione Housheer uit Ulft en de oranjedames verloren met 29-27 van de regerend Europees kampioen: de eerste nederlaag tijdens deze Spelen. Veel verschil maakte het niet, want de handbalsters waren al zeker van een plek in de kwartfinale.

Deel dit artikel