Horeca mag extra 'coronaterrassen' nog even laten staan - RTV Nunspeet

Extra terrassen mogen nog even blijven staan. Foto: Omroep Gelderland

Extra terrassen mogen nog even blijven staan. Foto: Omroep Gelderland

ARNHEM - De Gelderse horeca krijgt na de versoepeling van de coronamaatregelen in de meeste gemeenten nog even de tijd om een vergroot terras te laten staan. Dat blijkt uit een rondgang van Omroep Gelderland langs Gelderse gemeenten.

Door corona mochten horecabedrijven in veel plaatsen hun terras uitbreiden of een tijdelijk terras openen. Nu de anderhalvemeterregel is vervallen, is dat volgens sommige gemeenten niet meer noodzakelijk. Zo moesten de extra terrassen in Harderwijk uiterlijk vorige week vrijdag weggehaald zijn. In Zutphen, Tiel en Winterswijk mogen de terrassen tot en met eind deze maand blijven staan.

Het weer werkt nog niet echt mee:

"We hebben de warenmarkt in de eerste coronagolf vorig jaar tijdelijk verhuisd naar een andere plek. We konden zo de door de coronacrisis zwaar getroffen horeca op de Markt meer ruimte geven", zegt wethouder Henk Jan Tannemaat van Winterswijk. Dat was dit jaar niet het geval. Op de dagen van de warenmarkt, woensdag en zaterdag, konden de terrassen niet blijven staan. De andere dagen mocht dat wel, een oplossing waarvoor gekozen is na overleg met de horeca, winkeliersvereniging en de marktvereniging.

Zie ook: Warenmarkt Winterswijk blijft op de Markt, ook na de versoepelingen

De horecaondernemers in Winterswijk hebben behoorlijk wat steun van de gemeente ervaren, zegt Wouter van de Mosselaar namens de lokale horecaondernemers. De extra terrasruimte hebben ze goed kunnen benutten. Bij zijn eigen zaak zijn inmiddels alleen de permanente terrassen in gebruik, de zomerterrassen niet meer: "Het is mooi dat dit nog mogelijk is, maar met dit weer gaan toch weinig mensen op een terras zitten."

Extra terrasruimte tot eind dit jaar

In Ede, Arnhem en Nijmegen mogen de ruimere terrassen ook na 1 november blijven staan. "We willen horeca en bezoekers voor gewenning voorlopig nog extra ruimte geven", aldus de gemeente Ede. In Nijmegen mogen de terrassen voorlopig blijven staan en komt er een nieuw terrasbeleid aan. Daarbij is er onder meer gekeken naar uitbreiding van het aantal vierkante meters terras en de gevolgen voor de veiligheid. Daarover wordt volgende maand een besluit genomen.

In Arnhem hoeven de tijdelijke of vergrote terrassen ook nog niet te worden afgebroken. "Dit was toegestaan en gekoppeld aan corona en de 1,5 meter afstand, maar het is niet zo dat we nu automatisch teruggaan naar het oorspronkelijke terrasbeleid.", zegt burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem.

Hoe er in het nieuwe jaar uit gaat zien, moet nog worden bepaald. "Voorwaarden zijn dat de terrassen geen overlast veroorzaken voor de omgeving en dat de openbare ruimte toegankelijk is voor iedereen." Arnhem Centraal, D66 en VVD hadden een voorstel gedaan om ervoor te gaan nu al de terrasverruimingen voor de eerste helft van volgend jaar toe te staan, maar dat zit er niet in. Wethouder Jan van Dellen wil half januari met een voorstel voor de langere termijn komen.

Zie ook:

Deel dit artikel