Ondernemers in de Achterhoek lijden steeds meer onder personeelstekorten. Foto: Omroep Gelderland

Ondernemers in de Achterhoek lijden steeds meer onder personeelstekorten. Foto: Omroep Gelderland

ARNHEM - De Achterhoek kampt met een personeelstekort. En dat neemt niet af omdat de komende jaren steeds meer Achterhoekers de pensioengerechtigde leeftijd bereiken. Zij gaan genieten van hun oude dag. Maar wie steekt de handen uit de mouwen om ze te vervangen? En wat doet het met de economie? We praten erover in de nieuwste uitzending van De Week van Gelderland.

De personeelstekorten lopen met name op in de techniek, zorg en de ict. Vanuit de eigen jeugd komen er in de regio niet genoeg nieuwe medewerkers bij.

Zie ook: Duizenden pensionado's zetten economie in de Achterhoek onder druk

Om dit te bespreken is Wilma Elbertsen van VNO-NCW aangeschoven. Zij komt op voor ondernemers in de Achterhoek. Ook aan tafel zit Carolijn Nijhuis van metaalbedrijf de Nijhuis Group. Roel Jansen van Jansen Metal Products en Annette Karnebeek praten eveneens mee. Karnebeek werkt bij de Doorwerkgroep, een uitzendbureau voor 65-plussers.

Ouderen blijven werken

"Niet iedereen geniet van een pensioen", legt Karnebeek uit. "Thuis achter de geraniums is het niet leuk en gezellig. Juist met collega's hebben deze mensen het gezellig. Zo hebben ze een doel in hun leven. Het 'moeten' is er daarbij af en het 'willen' is belangrijker."

"Ik denk dat het goed is dat mensen langer doorwerken", zegt Nijhuis daarop. "Maar één oplossing is niet de oplossing. We moeten samen aan de bak. We zoeken best veel praktische mensen en we zouden ook hoogopgeleiden uit de Randstad willen trekken. Bijvoorbeeld met een samenwerkingsverband waarin bedrijven samen vacatures plaatsen om zo mensen terug te laten trekken naar de Achterhoek."

"Mensen die niet van oorsprong uit de Achterhoek komen weten niet wat voor prachtige bedrijven we hebben", zo haakt Elbertsen in. "Daar zijn veel innovatieve, internationale spelers bij. We moeten meer laten zien wat we hebben. Ook aan jongeren."

"Als maakbedrijven hebben we behoefte aan vakmensen die spullen maken", vervolgt Roel Jansen. "Die opleidingen hebben steeds meer moeite om leerlingen te vinden. Kinderen kiezen andere richtingen. Dat gaat in de toekomst grote problemen opleveren. Daarom nodigen we nu basisschoolkinderen uit om bij ons een hele middag techniekles te volgen. Ze gaan zelf lassen en beleven echt wat. We hopen zo de interesse in techniek te vergroten. Dat willen we uitbreiden naar andere bedrijven in andere plaatsen."

Er wordt ook besproken wat de Achterhoek kan doen om nieuwe mensen te trekken. Ontdek wat er nog meer gedaan wordt in de onderstaande video:

[video:7543972]

Deel dit artikel