Still duidingsdebat. Foto: RTV Nunspeet

Still duidingsdebat. Foto: RTV Nunspeet

NUNSPEET - Alle partijen worden uitgenodigd voor de start van de coalitievorming in de Nunspeetse gemeenteraad. Het eerste overleg is komende woensdag op initiatief van Gemeentebelang als grootste partij. Dat werd bekend tijdens het duidingsdebat in de raadszaal van het gemeentehuis.

Uit de voorlopige uitslag blijkt dat Petra van Olst (Gemeentebelang) met voorkeurstemmen is gekozen in de raad. Zij stond op de negende plaats. Dat betekent dat Martin Mol voorlopig even pas op de plaats moet maken al is de verwachting dat hij kan aanschuiven zodra lijsttrekker Mark van de Bunte wethouder wordt.

Van de Bunte betreurt het dat veel stemgerechtigden niet hebben gestemd en daardoor de stem van dertig procent van de kiezer niet wordt gehoord. De niet-stemmer is daarmee feitelijk de grootste fractie in de raad. Men gaat kijken met welke partijen het best bereikt kan worden wat de kiezer met het stemgedrag heeft willen laten zien, zo zegt huidig fractievoorzitter van Gemeentebelang, Marc Konings. Het verwezenlijken van de belangen van waar men voor staat is daarbij een belangrijk uitgangspunt.

Wichert Stoffer (CDA) gaf aan teleurgesteld te zijn door het verlies van zijn partij en het daardoor moeten inleveren van een raadszetel. Het doet volgens hem geen recht aan de inzet van Koos Meijer en Karel van Bronswijk in de afgelopen vier jaar. Hij hoopt dat Gemeentebelang voor een bestuurlijke verfrissing gaat zorgen. Zelf zal hij als CDA Lokaal niet bij de pakken neer gaan zitten.

Diversiteit in de raad neemt af

Door meerdere partijen wordt het betreurd dat de diversiteit aan partijen in de raad afneemt nu de VVD geen zetel heeft gekregen. Sander Kouwenberg (PvdA/GroenLinks) geeft aan dat de vraag naar een groen en sociaal beleid groeit en zijn partij daarom bereid is deel te nemen aan een coalitie.

Harm Jan Polinder (SGP) vindt dat, hoewel de meeste gesprekken in achterkamertjes gevoerd gaan worden, dat de kiezer recht heeft op transparantie als het gaat om het verloop van de gesprekken rond de coalitievorming. Dat betekent dat waar mogelijk tussentijds daar ook in het openbaar verslag van wordt gedaan.

Deel dit artikel