De politie heeft een waarschuwingsschot gelost. Foto: Jasper Lindner / Omroep Gelderland

De politie heeft een waarschuwingsschot gelost. Foto: Jasper Lindner / Omroep Gelderland

DIEREN - De politie loste gisteravond in Dieren waarschuwingsschoten bij de aanhouding van twee minderjarigen die ogenschijnlijk een vuurwapen bij zich hadden. Achteraf bleek het op een nepwapen te gaan. Wanneer mag de politie naar het wapen grijpen?

Eerst de cijfers. Het komt namelijk niet elke dag voor dat een agent een waarschuwingsschot lost in onze provincie. Landelijk gezien ging het vorig jaar om 165 situaties, waarin een agent ter waarschuwing een schot loste. 78 keer werd gericht geschoten, drie keer ging een wapen per ongeluk af.

Zie ook: Minderjarigen hebben 'vuurwapen', politie lost waarschuwingsschoten

Voor het zover komt, probeert de politie een gevaarlijke situatie te de-escaleren. Daarbij gebruikt de agent in eerste instantie de stem. Lukt dat niet, dat kan hij (of zij) geweld gebruiken.

Een agent moet vaak binnen enkele seconden bepalen welk middel hij inzet. Behalve het dienstpistool heeft hij ook nog de opties fysiek geweld, de uitschuifbare wapenstok, pepperspray, het stroomstootwapen en de politiehond.

Met luide stem

Voor een agent naar zijn wapen grijpt, moet hij eerst - als dat kan - waarschuwen. Dat moet volgens de wet ‘met luide stem of op andere niet mis te verstane wijze’. Deze waarschuwing ‘kan zo nodig vervangen worden door een waarschuwingsschot’, zo staat in artikel 10a van de ambtsinstructie. En die moet weer op zodanige wijze worden gegeven, dat het zo min mogelijk gevaar oplevert.

Schieten op de benen of de romp

Gericht geschoten werd er in Dieren niet. Dat kan alleen wanneer een agent zelf of een ander persoon in levensgevaar is, of bij de aanhouding van iemand die verdacht wordt van een ernstig feit.

Volgens de politie is een agent daarbij getraind om op de benen van de verdachte te schieten. Dan is er de minste kans op blijvend letsel of dood. Alleen in het uiterste geval richt hij op de romp.

Onderzoek

Als een agent heeft geschoten, moet hij dat altijd verantwoorden. Daarbij bepaalt zijn chef of het geweld terecht was of dat de eenheidschef dat moet beoordelen. Als er sprake is van letsel door het gebruik van het dienstwapen, doet de Rijksrecherche altijd onderzoek.

Waar blijft de kogel?
Een agent vuurt een waarschuwingsschot in de lucht. Vanwege de zwaartekracht komt de kogel vanzelf een keer naar beneden. Uit een experiment van het populair-wetenschappelijk tv-programma MythBusters bleek dat een kogel die kaarsrecht omhoog wordt geschoten - en weer recht naar beneden valt - niet dodelijk is. Maar meestal valt een kogel in een boog terug op de grond. In dat geval bleek die wel dodelijk te kunnen zijn. Niet voor niets vallen er regelmatig doden bij vreugdeschoten. Zover bekend is er geen voorbeeld uit ons land van een dode door een vallende kogel.

Deel dit artikel