Burgemeester spreekt het ambtsgebed uit. Foto: Still Gemeente Nunspeet

Burgemeester spreekt het ambtsgebed uit. Foto: Still Gemeente Nunspeet

NUNSPEET - Tijdens de presentatie van het raadsakkoord is duidelijk geworden dat het ambtsgebed voortaan niet meer tijdens de raadsvergadering wordt uitgesproken. Dat hebben de fractievoorzitters afgesproken. Het zogeheten ‘Reglement van Orde’, waarin de volgorde van politieke vergaderingen in opgesteld staat, wordt daarom ook gewijzigd. Het ambtsgebed verdwijnt niet van tafel, het zal in de toekomst vóór de vergadering plaatsvinden en na afloop. Het voorstel komt in juni aan de orde bij de raad.

Fractievoorzitter van GemeenteBelang, Marc Konings, legt uit waarom dit besluit genomen is. “Wij zijn hier de initiatiefnemers van geweest en wel omdat de raadsvergadering openbaar is en een deel van de bevolking heeft niets met het geloof en voelt zich ook niet verbonden met de kerk. Dan hoort een ambtsgebed er niet thuis”, zegt hij. Het is volgens Konings een principieel iets. “Het wordt ook geadviseerd vanuit het Ministerie van Binnenlandse Zaken om het eruit te halen.”

Het voorstel krijgt dus steun van alle partijen. Voor Harm-Jan Polinder, fractievoorzitter van de SGP, had het ambtsgebed gewoon als opening van de vergadering mogen blijven maar de partij heeft met dit besluit geen moeite. “Het is voor ons een minimale wijziging. De huidige volgorde lag bij het ministerie gevoelig. Nu volgen we hun richtlijnen. Zo voorkomen we ook dat we later wellicht door Den Haag gedwongen worden.”

Polinder ziet ook een vooruitgang in het feit dat de letterlijke tekst die uitgesproken wordt in de gemeente Nunspeet nu opgenomen wordt in het ‘Reglement van Orde’. “Dat was in het verleden niet zo. Wel hebben we een paar kleine wijzigingen doorgevoerd. De tekst is namelijk sinds begin jaren negentig altijd hetzelfde gebleven.”

Dit wordt de letterlijke tekst voorafgaand aan de opening van de vergadering:

‘Almachtige Schepper van hemel en aarde, voorafgaand aan onze raadsvergadering komen wij tot U om een zegen te vragen over onze vergadering. Geef dat wij beseffen dat wij dit werk mogen doen in afhankelijkheid van U en tot welzijn van onze inwoners. Wij bidden dit van U in de Naam van de Heere Jezus Christus, Amen.’

Na de sluiting van de vergadering wordt met deze woorden afgesloten:

‘Almachtige God, na afloop van onze raadsvergadering zeggen wij U hartelijk dank voor alles wat U ons gegeven hebt. Wij bidden om Uw zegen over de genomen besluiten. Vergeef al het verkeerde en geef verder kracht en wijsheid aan ieder van ons. Wij bidden dit van U in de Naam van de Heere Jezus Christus, Amen.’

Deel dit artikel