Veel boeren bij protestactie in Zwolle. Foto: Wim Bonestroo

Veel boeren bij protestactie in Zwolle. Foto: Wim Bonestroo

ZWOLLE - Om 03:00 uur ’s nachts zijn 300 boeren uit de omgeving van Nunspeet, Kampen en Staphorst gezamenlijk met hun trekker of vrachtwagen vertrokken richting het distributiecentrum van de Albert Heijn op de Marslanden in Zwolle. Twee uur later waren alle toegangswegen daar naar toe geblokkeerd. “Als er geen oplossing komt, blijven velen ook komende nacht de blokkade in stand houden”, vertelt Wim Bonestroo uit Doornspijk. Hij is één van de boeren die meedoet aan de massale protestactie.

De sfeer is volgens hem gemoedelijk. “We staan allemaal bij elkaar. Een enkeling steekt de barbecue aan en weer een ander is eieren aan het bakken. Ook de politie accepteert het zoals het nu is”, vertelt Wim. Maandagmiddag volgt om 17:00 uur een persconferentie, opgezet door een aantal boeren. “Het is afwachten wat daaruit komt.”

Mocht er geen goed nieuws komen na de persconferentie dan blijft Wim in zijn trekker slapen. “We willen ons doel niet missen. Als de distributiecentra niet leveren, lopen de supermarkten leeg. We willen de burger niet benadelen maar wel een heel stuk bewustwording meegeven van wat er speelt. We zijn niet voor onze lol op pad, we hebben werk genoeg.”

Wim heeft ook gesproken met de medewerkers van het distributiecentrum. “Ze zijn uiteraard niet blij en vinden het niet eerlijk. Het kost ze miljoenen is wat ze zeggen. Maar als wij niks doen kost het ons bedrijf ook miljoenen”, zegt Wim. Het idee werd geopperd om samen op te trekken naar de landelijke overheid, maar daar voelde het distributiebedrijf volgens Wim niks voor.

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) wil dat de boeren de blokkades per direct opheffen. In een verklaring laten ze weten de acties onacceptabel te vinden. Het CBL doet een dringend beroep op justitie en politie om stevig in te grijpen en blokkades op te heffen. Het CBL beraadt zich ondertussen op vervolgstappen.

Deel dit artikel