Sporten is goed voor je!. Foto: Eigen

Sporten is goed voor je!. Foto: Eigen

- Het is goed om regelmatig te sporten. Dit hoor je vaak om je heen. De een houdt zich erg bezig met sport en gaat er helemaal in op, terwijl de ander het liefste helemaal niks mee te maken heeft. Een goede vraag om te stellen is: ‘Waarom moeten we nu eigenlijk sporten?

Wat is sport?

Het begrip ‘sport’ is erg breed. Het bestaat uit verschillende lichamelijke oefeningen en ontspanning waarbij vaardigheid, kracht en inzicht belangrijk zijn. Voor de een kan een lange wandeling al een goede sport zijn, terwijl de ander een intensieve work-out pas echt sporten vindt. Toch worden beide gezien als sport.

Soorten sport

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen zijn er binnen sport erg veel verschillende categorieën te vinden. Zo heb je cardio en krachttraining. Cardio is vooral gericht op het uithoudingsvermogen, terwijl krachttraining vooral draait om de opbouw van je spieren. Daarnaast kun je binnen sporten ervoor kiezen om dit alleen te doen, maar daarnaast kan dit ook erg goed samen. Je hebt bijvoorbeeld teamsport, zoals voetbal of hockey. Daarnaast kun je ook alleen sporten. Hierbij kun je denken aan sporten in bijvoorbeeld de sportschool Breda.

Voordelen sport mentaal

Veel mensen denken dat sport vooral gericht is op het veranderen van je lichaam en gezond blijven. Natuurlijk klopt deze gedachten, maar daarnaast kan sport ook erg veel doen voor je mentale gesteldheid. Wanneer je veel stress en psychische klachten ervaart kan sporten nog wel eens de oplossing zijn. Wanneer je sport worden er verschillende stofjes aangemaakt, deze stofjes wekken verschillende dingen op in je lichaam. Hierdoor ervaar je bijvoorbeeld minder stress en psychische klachten. Ook is het erg goed tegen depressies. Daarnaast zorg je door te sporten voor een goede bloedcirculatie. Hierdoor verbeter je ook jouw hersenwerking. Het klinkt misschien gek, maar door te sporten ontwikkel je ook meer zelfvertrouwen en eigenwaarde. Wanneer je kiest voor een teamsport of juist gaat sporten in een sportschool, leer je veel mensen kennen. Hierdoor creëer je een groter sociaal netwerk.

Voordelen sport lichamelijk

Hierboven heb je kunnen lezen over de mentale voordelen, maar lichamelijke voordelen zijn natuurlijk ook niet te missen. Wanneer je ervoor kiest om te gaan sporten doe je dit met een doel. De een doet het om af te vallen, terwijl de ander gewoon graag wat meer beweegt. Hierbij wordt nagedacht of je liever aan krachttraining, cardio of beide doet. Door te gaan sporten bouw je een goede conditie en uithoudingsvermogen op. Daarnaast krijgt je meer spierkracht. Wanneer je ervoor kiest om af te vallen creëer je door te sporten ook een gezond gewicht. Door te sporten loop je minder risico op verschillende ziektes, zoals hart- en vaatziekten. Je hebt ook een snellere verbranding, wat een positief effect heeft op de spijsvertering. Tijdens het sporten ben je ook erg veel bezig met je houding. Dit doe je vooral wanneer je doet aan krachttraining. Het is hierbij namelijk belangrijk dat je goed let op je houding, zodat je niet onnodige blessures oploopt. Door tijdens een training goed bezig te zijn met je houding zal dit buiten de trainingen om ook verbeteren.

Deel dit artikel