Lead Image 1:
Lead image TXT 1: Stolpersteine van Annie Otten-Wolff. Foto: RTV Nunspeet
Lead Image 2:
Lead image TXT 2: Een minuut stilte. Foto: RTV Nunspeet
Daniël Otten legt de Stolpersteine met de naam van zijn moeder in de Dorpsstraat. Foto: RTV Nunspeet

Daniël Otten legt de Stolpersteine met de naam van zijn moeder in de Dorpsstraat. Foto: RTV Nunspeet

NUNSPEET - Op twee plaatsen in Nunspeet zijn maandag drie zogenaamde Stolpersteine (struikelstenen) gelegd voor woningen waar in de Tweede Wereldoorlog Joodse landgenoten zijn weggevoerd en omgekomen in concentratiekampen. Wereldwijd zijn 75.000 van deze stenen gelegd ‘opdat hun namen gekend blijven’.

Voor de woning Dorpsstraat 6 werd een Stolpersteine gelegd ter nagedachtenis aan Anne Emillie Otten-Wolff. Burgemeester Celine Blom verwelkomde de belangstellenden, familie en nabestaanden, waaronder zoon Daniël Otten. Hij overleefde de oorlog omdat zijn reeds overleden vader niet Joods was. In een persoonlijk verhaal vertelde hij hoe zijn moeder was weggevoerd tijdens een bezoek aan de kapper (Van Koot) in Nunspeet.

Zij verbleven toen aan de Brandsweg (nu Onder de Bos) in Hulshorst. Zij werd via Westerbork en Auschwitz naar Bergen-Belsen gebracht waar zij in februari 1945 overleed. Voor de steenleging sprak de heer Jacobse onder meer over het nog steeds bestaande gevaar van het antisemitisme in Nederland. Daarna legde Daniël de Stolpersteine op zijn plek met daarop de naam van zijn moeder en werd een minuut stilte gehouden. Naar Joods gebruik konden de belangstellenden ook een keitje leggen bij de Stolpensteine.

De plechtigheid werd voortgezet aan de Bosweg bij het huis Robersum op nr. 36. Dit was in de oorlogsperiode een pension van de familie Biesmeijer. Daar verbleven Selly de Vries-Haas (58) en haar dochter Clara Rozette de Vries (34). Bert Biesmeijer vertelde herinneringen aan het verblijf van de beide dames. Hun verblijf werd verraden en ze werden overgebracht naar het kamp Westerbork op 16 augustus 1944 en evenals Annie Otten op transport gezet naar Auschwitz.

Dit transport is bekend geworden omdat ook Anne Frank en haar familie zich in die trein bevonden. Clara is daar echter nooit aangekomen, haar lot is onbekend. Selly is op 6 september in Auschwits vermoord. Ter nagedachtenis aan beide vrouwen zijn voor het pand aan de Bosweg twee Stolpersteine gelegd, zodat ook hun namen bekend zullen blijven.

Deel dit artikel